Home » » ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ : ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ : ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ- ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟ

Written By VALTOS on Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014 | 10:30 π.μ.

Η πρώην διοίκηση του κ. Δημητριάδη δεν μπόρεσε να βρει ένα πρόσωπο  αποδεκτό κάτι που απαιτείται για τον ορισμό του Συμπαραστάτη του Δημότη και των επιχειρήσεων  , ενός θεσμού που μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής στην επίλυση προβλημάτων μεταξύ των δημοτών και της δημοτικής αρχής.
Μια από τις εξαγγελίες του νυν Δημάρχου κ. Π. Γκυρίνη και της παράταξης του ήταν η λύση του γόρδιου δεσμού της εύρεσης του προσώπου εκείνου που θα γίνει αποδεκτό από την αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόσωπο που θα προταθεί είναι ο Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου κ. Γιώργος Παπαδήμας ο οποίος πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε πως δεν θα «κατέβει» στις ερχόμενες εκλογές του Ε.Σ.
Ο κ. Παπαδήμας έδωσε πολλούς αγώνες για τον εμπορικό και όχι μόνο κόσμο της πόλης και θεωρείτε πως έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα επιτρέψουν να βγει λευκός καπνός στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την πληροφορία ενισχύει το γεγονός πως ο κ. Παπαδημας στήριξε’
«διακριτικά»  τον Π. Γκυρίνη αλλά δεν κατέβηκε στις εκλογές αν και πολλοί το περίμεναν όσο και η αποχώρηση του από το Δ.Σ του Ε.Σ.
Ο δικηγόρος Γιάννης Μοσχόπουλος υπήρξε ακόμα ένα πρόσωπο που ακούστηκε κατά διαστήματα για την θέση στην περίπτωση που νικητής των εκλογών ήταν η παράταξη του κ. Δημητριάδη.

Ας δούμε τι προβλέπετε για τον θεσμο του συμπαραστατη του Δημοτη και των επιχειρησεων :

Η αποστολή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης συνοψίζεται στην διαμεσολαβητική επίλυση διαφορών που προκύπτουν ανάμεσα σε άμεσα θιγόμενους πολίτες ή επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του Δήμου. Ο νόμος εξοπλίζει τον Συμπαραστάτη με δύο αρμοδιότητες για την επίτευξη της αποστολής του.

Χειρισμός καταγγελιών (άρθρο 77 παρ. 3 Ν.3852/2010)


Οι άμεσα θιγόμενοι πολίτες και επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν στον Συμπαραστάτη καταγγελίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από την κακοδιοίκηση των υπηρεσιών, νομικών προσώπων και επιχειρήσεων του Δήμου.

Ο Συμπαραστάτης, εφόσον λάβει καταγγελία που συγκεντρώνει τις παραπάνω προϋποθέσεις, έχει την αρμοδιότητα να διαμεσολαβήσει για να επιλυθούν τα προβλήματα κακοδιοίκησης και είναι υποχρεωμένος να απαντήσει εγγράφως ή ηλεκτρονικά στους ενδιαφερόμενους εντός τριάντα (30) ημερών. Για την εκπλήρωση αυτής της αρμοδιότητας, ο Συμπαραστάτης, εφόσον διαπιστώσει τη βασιμότητα της καταγγελίας, επικοινωνεί με την καταγγελλόμενη πλευρά και επιδιώκει την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς.


Διατύπωση προτάσεων βελτίωσης (άρθρο 77 παρ. 5 Ν.3852/2010

Ο Συμπαραστάτης μπορεί επίσης να προβαίνει στη διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσής του, όσο και επ’ ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος εντοπίζει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση, οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον Δήμαρχο και κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου. Τόσο η ετήσια έκθεση όσο και οι ειδικές προτάσεις του Συμπαραστάτη αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του δήμου με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.


Για την εκπλήρωση αυτής της αρμοδιότητας, ο Συμπαραστάτης μπορεί να λάβει υπόψη και επισημάνσεις σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που αποστέλλουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του Δήμου, ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι είναι άμεσα θιγόμενοι. Οι επισημάνσεις αυτές δεν αποτελούν “καταγγελίες” με την ανωτέρω έννοια, αλλά αναφορές που υποβάλλονται στο πλαίσιο ενάσκησης του γενικού συνταγματικού δικαιώματος του αναφέρεσθαι στις αρχές (άρθρο 10 του Συντάγματος).

Για την διαμεσολαβητική επίλυση διαφορών από προβλήματα κακοδιοίκησης που δημιουργούνται από τις υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις άλλων Δήμων, αρμόδιοι είναι οι κατά Δήμους εκλεχθέντες Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης.

Αρμόδιοι για την διαμεσολαβητική επίλυση διαφορών από προβλήματα που δημιουργούνται από τις υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις των Περιφερειών είναι οι αντίστοιχοι “Περιφερειακοί Συμπαραστάτες του Πολίτη και της Επιχείρησης” (άρθρο 179 Ν.3852/2010).


Για τους Δήμους και τις Περιφέρειες που δεν έχουν εκλεγεί Συμπαραστάτες, οι θιγόμες και οι θιγόμενες μπορούν να προσφύγουν για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους στον Συνήγορο του Πολίτη.
Share this article :

3 σχόλια:

  1. Ας σοβαρευθούμε επί τέλους!! Αν η πληροφορία σας είναι σοβαρή και διασταυρωμένη , τότε νομίζω πώς ήρθε η ώρα να κάνω – και θα το κάνω- ΜΕΤΑΔΗΜΟΤΕΥΣΗ. Έλεος κ Γκυρίνη με την παρέα σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. προβλέπω Μαστοροδήμο με ψηφο του τακη παπαδοπουλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συγνώμη αλλά αυτός ο κύριος δεν είναι αυτός που ισχυριζόταν ότι είναι συγγενής με τον μνημονιακό Πρωθυπουργό Παπαδήμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger