Home » » ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ WALL STREET JOURNAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ

ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ WALL STREET JOURNAL ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ

Written By VALTOS on Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015 | 4:21 μ.μ.

Κώστας Λαπαβίτσας, στα δεξιά, υποψήφιος βουλευτής
για το ελληνικό αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ
Η μετάφραση ειναι απο την google (για αυτό και τα πολλα συντακτικά λάθη) με ορισμένες διορθώσεις και περικοπές απο εμάς , γα να δείτε ολοκληρο το άρθρο στα Αγγλικά δειτε εδώ

ΝΑΟΥΣΑ, Ελλάδα-Φορώντας κοστούμι παντελόνι και ένα μπουφάν ο Κώστας Λαπαβίτσας ανήλθε την Τετάρτη το απόγευμα στο πάτωμα μιας βιμηχανίας χάλυβα  και μίλησε σε μερικές δεκάδες εργαζόμενους και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που κάπνιζαν, ενώ κάθοταν σε πλαστικές καρέκλες. "Δεν είμαι πολιτικός καριέρας," άρχισε.

Πράγματι. Πολιτική καριέρα του κ Λαπαβίτσας εχει μόνο λίγες εβδομάδες ζωής. Στην Ελλάδα για τις εκλογές της Κυριακής, ο ίδιος είναι υποψήφιος βουλευτής για το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προηγειτε του συντηρητικόυ κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις.



Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο 54χρονος κ Λαπαβίτσας έχει διδάξει οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών. Τώρα, είναι μέρος της καταξιωμένων ακαδημαϊκών- και συμμετέχει στην πολιτικοί διαμόρφωση της οικονομικής σκέψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μέλλον Ελλάδα στην ευρωζώνη θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της Κυριακής. Μάθετε γιατί.

Ευρωπαϊκή οικονομική ορθοδοξία, με επικεφαλής τη Γερμανία , έχει αγωνιστεί κρίση χρέους στην Ελλάδα με οδυνηρές περικοπές λιτότητας-τις δημόσιες δαπάνες και τις αυξήσεις φόρων, και άλλες αυστηρές μεταρρυθμίσεις.

Η ανοδος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο ισχυρή πρόκληση.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, θα μπορούσε να ενθαρρύνω αριστερών κομμάτων σε άλλες χώρες, ιδίως στην Ισπανία, όπου οι πολιτικές εντάσεις και βράζουν. Θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε ρήξη με τη Γερμανία, που διαρρηγνύει το ευρώ.

Το οικονομικό σχέδιο προωθείται από τον κ Λαπαβίτσα και άλλους καθηγητές πουευθυγραμμίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει τις ρίζες της στις βασικές αρχές της διαγραφής χρεών και οι αυξημένες κρατικές δαπάνες, την οποία η Γερμανία έχει απορρίψει.

«Πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί τη λογική», λέει ο Γιάννης Βαρουφάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Ο ίδιος περιγράφει ως «ελευθεριακή μαρξιστική» και έχει προσληφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ να θέσει υποψηφιότητα για μια θέση στο κοινοβούλιο στην Ελλάδα. 
Η σύζυγός του οδεύει προς Όστιν για να συσκευάσει τα υπάρχοντά τους για την κίνησή τους πίσω στην Αθήνα.

Πριν από μερικά χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ ήτανενα κόμμα συνασπισμού των αριστερών. 
Ανέβηκε στο πολιτικό ρεύμα το 2012, λόγω του χαρισματικός νεαρός ηγέτης κόμματος,Αλέξης Τσίπρας. 

Είναι στο επίκεντρο του από τότε, και ο κ Λαπαβίτσας περιγράφει την πλατφόρμα του κόμματος ως «ένα κεϋνσιανό πρόγραμμα με ανακατανομή επισυνάπτεται, με κάποια μαρξιστική άποψη για τον κόσμο."

Κατά την παράδοση του John Maynard Keynes, ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ των δημοσίων δαπανών να αναθερμάνει την οικονομική ανάπτυξη. 
Η Ελλάδα μπορεί να έχει την πολυτέλεια να δαπανούν περισσότερο, εάν μέρος του χρέους της συγχωρείται από άλλες χώρες.

Νικόλαος Χουντής, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα. 
Οι επιδοτήσεις των τροφίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας για φτωχές οικογένειες, σύνταξη ώθηση για τις φτωχότερες συνταξιούχους, μια αύξηση των ελάχιστων περικοπές μισθών και του φόρου για τα χαμηλά εισοδήματα. «Η νομοθεσία είναι έτοιμη," λέει.

Από το 2010, η οικονομική πολιτική στην Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό υπαγορεύεται από την «τρόικα» των τεχνοκρατών που διορίζονται από την Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να επιβλέπει € 240 δισεκατομμύρια (280 δισεκατομμύρια δολάρια) πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα.

Η τρόικα ασκεί ένα μνημόνιο που περιγράφει με λεπτομέρειες καταλεπτώς τι πρέπει να κάνουμε Ελλάδα σε αντάλλαγμα για τη διάσωση. 
Τμήμα 5.1.2.6.ii.δεσμεύεται Ελλάδα να επανεξετάσει τις τελωνειακές διαδικασίες για τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα και τέσσερα άλλα προϊόντα.

Πιο σημαντικά, η διάσωση θέσει ανώτατα όρια για τις κρατικές δαπάνες και τα πατώματα στα έσοδα. Έχει μειώσει τις συντάξεις, επιχορηγήσεις και το κοινό μισθολόγιο.

"Πρέπει να σταματήσει», λέει ο Γιώργος Σταθάκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης οικονομολόγος ο οποίος κέρδισε μια κοινοβουλευτική έδρα για ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και είναι ένας οικονομικός σύμβουλος του κ Τσίπρας.

Πρώτο μήνυμα του κόμματος προς την Ευρώπη θα ήταν "ας απαλλαγούμε από το μνημόνιο," ο κ Σταθάκης λέει. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, προσθέτει Γιάννης Μηλιός, ένας άλλος οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος λέει ότι είναι "αδύνατο" για την Ελλάδα να πληρώσει το χρέος της, ενώ η οικονομία είναι στάσιμη.
Η Νάουσα, όπου ο κ Λαπαβίτσας τρέχει για το Κοινοβούλιο, στις απότομες πλαγιές των βουνών Βέρμιο στη βόρεια Ελλάδα. 
Η Νάουσα έγινε κέντρο του βαμβακιού από την ύφανση κάτω από την οθωμανική κυριαρχία στα τέλη του 19ου αιώνα. 

Ο γιος ενός γιατρού, ο κ Λαπαβίτσας μεγάλωσε στην περιοχή. 
Έφυγε να πάει στο πανεπιστήμιο στην Αγγλία.

«Η Ελλάδα έχει αποβιομηχανοποίηση για 30 χρόνια, από τότε που η Ελλάδα εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», λέει ο κ Λαπαβίτσας. «Η περίοδος της διάσωσης έχει τελειώσει προ οριστικά."

Από την ακαδημαϊκή εδρα του στο Λονδίνο, ο κ Λαπαβίτσας αμφισβήτησε τη γερμανική ηγετίκη προσέγγιση. Το 2010, άρχισε να γράφει άρθρα που συνηγορούσαν ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ. 
Είναι κοντά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο ηγέτης του συνασπισμού αντι-ευρώ εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αν και ο κ Λαπαβίτσας λέει ότι αποδέχεται τη θέση υπέρ του ευρώ ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν εκλογές προκηρύχθηκαν το Δεκέμβριο , ο κ Λαπαβίτσας λέει, τοπικοί αξιωματούχοι του ζήτησε να τρέξει. Έτσι βρίσκεται από ένα νοσοκομείο επίσκεψη σε ροδακινιές και αμπέλια στην τελευταία μύλος βαμβακιού της περιοχής. 
.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές αλλαγές που έρχονται», είπε στους εργαζόμένους, που υπόσχεται να αυξήσει κατώτατου μισθού στην Ελλάδα.



Ο κ Λαπαβίτσας στην συνέχεια περιηγήθηκε στην βιομηχανία. 
Είπε στους εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, η οποία "θα πεθάνουμε», εκτός εάν η Ελλάδα μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της και να χαλαρώσει η λιτότητα.

Χαράλαμπος ΚΩΤΣΙΔΗΣ, ένας από τους ιδιοκτήτες του καταστήματος, λέει ότι θα ψηφίσει για το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής. Οι πωλήσεις για τον προμηθευτή των ατσάλινων δοκών και πλάκες με κατασκευαστικές εταιρείες έχουν μειωθεί κατά 80% τα τελευταία πέντε χρόνια, λέει. Ο αριθμός των εργαζομένων έχει συρρικνωθεί σε 12 από 60.

"Σε μια χώρα όπου οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 80%, δεν μπορεί να απαιτήσει πληρωμή», λέει του χρέους διάσωσης στην Ελλάδα. "Είναι το ίδιο στην επιχείρηση."

Η προεπιλογή για το 2012 για τα ελληνικά ομόλογα αφανίστηκαν περισσότερα από ό, τι οφειλόταν σε ιδιώτες επενδυτές. Μεγάλο μέρος του υπόλοιπου χρέους στην Ελλάδα οφείλεται και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Λήγει δεκαετίες από σήμερα και φέρει τα χαμηλά επιτόκια.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατέχει περίπου € 7.000.000.000 σε ομόλογα που οφείλονται αυτό το καλοκαίρι και θα μπορούσε να γίνει ένα σημείο ανάφλεξης. Η Ελλάδα δεν έχει αρκετά μετρητά για να εξοφλήσει τα ομόλογα, αλλά μπορεί να δανειστεί τα χρήματα αν κολλήσει με το σχέδιο διάσωσης.

«Ξέρουν ότι δεν μπορούν να το αποπληρώσουν, έτσι θέλουν να μας δανείσει τα χρήματα», λέει ο κ Βαρουφάκης, ο πρώην καθηγητής του Τέξας. "Θα είμαι καταδικασμένη αν είμαι μέρος μιας κυβέρνησης που λέει ναι σε αυτό."


Να πείσει τη Γερμανία να αλλάξει το μυαλό του φαίνεται σαν να είναι μια αποθαρρυντική πρόκληση για τον κ Τσίπρα αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει και γίνεται επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα.
Την Τετάρτη το βράδυ, ο κ Λαπαβίτσας έτοιμος να αντιμετωπίσει ένα ράλι στο αμφιθέατρο της Νάουσας.
Στο λόμπι, τραγουδοποιός Κώστας Καλδάρας σύγκριση δύο κάποτε κυρίαρχα κόμματα στην Ελλάδα, η οποία ακολούθησε προσταγές της τρόικας, στο Συμπληγάδες, τα μυθικά βράχια στις εκβολές του στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία έσπασαν τα διερχόμενα πλοία.

"Θα συνθλίβονται πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής», είπε ο κ Καλδάρα. ΣΥΡΙΖΑ «θα αρχίσουμε να αλλάζουμε τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ένα πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμού."

Ο κ Λαπαβίτσας είπε στο πλήθος ότι η Ευρώπη είναι μια «ήπειρος της οικονομικής ασφυξίας» με την Ελλάδα στην «αιχμή» της παρακμής. "Θα πρέπει να διαγραφεί», είπε του χρέους στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές.

Αν η απάντηση είναι όχι, "εμείς δεν θα υποχωρήσει», είπε ο κ Λαπαβίτσας. "Είναι απλό. Εμείς δεν θα υποχωρήσουμε ».

- Παύλος Ζαφειρόπουλος συνέβαλαν σε αυτό το άρθρο.
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger