Παρουσιάζουμε εδώ τους συγγραφείς-ιστορικούς της πόλης μας , ανθρώπους που με πολύ προσωπική εργασία και υπομονή έφεραν στο φως άγνωστες πτυχές της Αλεξάνδρειας αφήνοντας έτσι μια ανεκτίμητη κληρονομιά στις μετέπειτα γενιές.
Άλλοι με τις προσωπικές βιογραφίες και άλλοι συλλέγοντας πληροφορίες από διάφορα αρχεία μεταλαμπαδεύουν την ιστορία του ρουμλουκιου ενώ τα έργα τους χρησιμεύουν και για εργασίες στους σημερινούς μαθητές.
Ένα μεγάλο ευχαριστούμε θα πούμε εμείς σε αυτούς τους ανθρώπους για το μεράκι και την δουλειά τους μέσο αυτού του αφιερώματος.
Τα βιογραφικά τους σημειώματα τα πήραμε από την σελιδα του κυρίου ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ο οποίος έχει κάνει ένα πολύ αξιόλογο έργο για την Αλεξάνδρεια και τα περίχωρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1954, όπου τελείωσε τις γυμνασιακές σπουδές του. Από φοιτητής εντάχθηκε στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και έλαβε μέρος στην κατάληψη της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης το 1973. Το 1978 πήρε το πήρε το πτυχίο της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από το 1980 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου στο Πρωτοδικείο Βέροιας διατηρώντας γραφείο στην Αλεξάνδρεια. Ασχολείται με τη συλλογή ιστορικού και λαογραφικού υλικού της περιοχής Ρουμλουκιού από το 1968 και διαθέτει πλούσιο αρχείο. Από το 1980 δημοσιεύει σε τοπικές εφημερίδες διάφορα σημειώματα και άρθρα, για το παραπάνω αντικείμενο. Είναι παντρεμένος με την Γλυκερία Ντόβρη, συμβολαιογράφο, και έχει δύο παιδιά. ΄Εχει αναπτύξει έντονη συμμετοχή στα πολιτιστικά πράγματα της Αλεξάνδρειας, αφού υπήρξε ιδρυτής και μέλος διαφόρων πολιτιστικών συλλόγων της πόλης ή πολιτιστικών επιτροπών. Δραστηριοποιήθηκε στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρωτοστάτησε σε αυτόνομες κινήσεις πολιτών για την επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος της Αλεξάνδρειας. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αλεξάνδρειας από το 1983 μέχρι και τις αρχές του 1985. Οι προτάσεις του για την επίλυση διαφόρων προβλημάτων του Δήμου έχουν φιλοξενηθεί σε πολλές τοπικές εφημερίδες της Αλεξάνδρειας.
To 1985 εκδόθηκε το βιβλίο του « ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ », αρχαίοι χρόνοι – ρωμαιοκρατία.
Το 1989 εκδόθηκε το βιβλίο του « ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ 1980-1988 », τόμος 1ος.
Κατόπιν δικής του πρότασης ο Λαογραφικός ΄Ομιλος Ντόπιων Αλεξανδρείας και περιχώρων καθιέρωσε από το 1989 τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης του Γηδά (σημερινή Αλεξάνδρεια) από τους Τούρκους (18-10-1912), τον οποίο αποδέχθηκε ο Δήμος Αλεξάνδρειας. Ως μέλος της επιτροπής Αναστήλωσης του Ιερού Ναού της Μονής των Αγίων Αναργύρων Νησίου Ημαθίας (1993) υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες για τη διάσωση του διατηρητέου ιστορικού αυτού ναού. ΄Εδωσε πληθώρα διαλέξεων στην Αλεξάνδρεια και τη Βέροια, έλαβε μέρος σε συνέδρια και ημερίδες. Τον Μάιο του 1994 ως Πρόεδρος της Εταιρίας Ρουμλουκιώτικων Μελετών οργάνωσε υπό την αιγίδα του Δήμου Αλεξάνδρειας και της Ι. Μητροπόλεως Βέροιας ημερίδα για τον επίσκοπο Θεόφιλο Καμπανίας, με τη συνδρομή και συμμετοχή καθηγητών του Α.Π.Θ. Στις δημοτικές εκλογές του 1994 έλαβε μέρος ως υποψήφιος δήμαρχος ανεξάρτητου συνδυασμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας και συγκέντρωσε ποσοστό ψήφων περί το 20%, οπότε διατέλεσε δημοτικός σύμβουλος επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης από το 1995 έως το 1998. Τον Οκτώβριο 1996 προσκλήθηκε από τους ομογενείς Ημαθιώτες του Τορόντο στον Καναδά, όπου έδωσε σειρά διαλέξεων.
Το 1996 εκδόθηκε το βιβλίο του « ΡΟΥΜΛΟΥΚΙΩΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ 1989-1995 », τόμος 2ος.
Τον Οκτώβριο 1997 προσκλήθηκε από τον Κ. Μοσκώφ και έλαβε μέρος ως εισηγητής στο Αρχαιολογικό Συμπόσιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Τον Φεβρουάριο 1998 έλαβε μέρος στον τηλεμαραθώνιο της ΕΡΤ 3 για τη φυλή των ΚΑΛΑΣ του Πακιστάν, που πιστεύουν ότι είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από το 1998 συνεργάσθηκε επί χρόνια με την ομάδα προβολής των εκθέσεων του ζωγράφου Ε. Βαρλάμη. ΄Ελαβε μέρος σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές. Βοήθησε σε διάφορα Γυμνάσια της περιοχής για την διεξαγωγή των μαθημάτων τοπικής Ιστορίας.
Το 2004 εκδόθηκε το βιβλίο του « Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ (ΡΟΥΜΛΟΥΚΙ) στα βυζαντινά χρόνια ».
Στον μνημειώδη τόμο που εξέδωσε το 2004 η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, με τίτλο « ΕΡΑΤΕΙΝΗ ΗΜΑΘΙΑ » συνέγραψε τα κεφάλαια που αφορούν την Ιστορία του Ρουμλουκιού.
Τώρα ασχολείται με τη συγγραφή της Ιστορίας και Τοπογραφίας του Ρουμλουκιού κατά την Τουρκοκρατία (14ος αι. – 1912). Το μέχρι σήμερα συγγραφικό του έργο έχει περάσει ήδη στη βιβλιογραφία αρκετών έγκριτων ιστορικών, πανεπιστημιακών συγγραφέων και ερευνητών, καθώς και σε βιβλίο Ιστορίας για μαθητές της Δ΄ τάξης Δημοτικού. Για την μέχρι τώρα δράση του έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από τον Λαογραφικό ΄Ομιλο Ντόπιων Αλεξανδρείας και περιχώρων (δις), από τον Δήμο Αλεξάνδρειας (1994), από τον Ροταριανό Όμιλο Αλεξάνδρειας (1995 κ 1997), από τους ομογενείς Ημαθιώτες του Τορόντο (1996), από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας (1996), από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας (1997), κ.ά.
Είναι μέλος του Λαογραφικού Ομίλου Ντόπιων Αλεξανδρείας και περιχώρων, του Μουσικοχορευτικού Ομίλου Αλεξάνδρειας, του Συλλόγου Φίλων του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας και της Ελληνικής Iστορικής Εταιρίας. Διετέλεσε νομαρχιακός σύμβουλος Ημαθίας από το 2003 έως το 2006. Στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος Αλεξάνδρειας.-
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΜΠΕΛΟΣ
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1960. Το 1978 τελείωσε το 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι ιδιωτικός υπάλληλος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.
Από το 1987 ασχολείται με τη συλλογή παλαιών φωτογραφιών της ιδιαίτερης πατρίδας του. Το ξεχασμένο αυτό υλικό, που έχει παρουσιαστεί σε τοπικές εκθέσεις θα αποτελέσει αντικείμενο μελλοντικής έκδοσης. Από το 1992 συγκεντρώνει ιστορικό υλικό της περιοχής της Αλεξάνδρειας και από το 1993 δημοσιεύει στον τοπικό Τύπο και σε περιοδικά, άρθρα σχετικά με την ιστορία του παλαιού Γιδά.
Τον Οκτώβριο του 1993 εκδίδει το πρώτο του βιβλίο με τίτλο " Η απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας ( πρώην Γιδά ) και της γύρω περιοχής του 1912 ". Την ίδια χρονιά εντόπισε τμήμα του τουρκικού κτηματολογίου του Γιδά, αναφερόμενο στα έτη 1875 - 1912 το οποίο μεταφράστηκε με την οικονομική συμβολή του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Το 1994 με την συνεργασία του Συλλόγου " Φίλοι του Σιδηρόδρομου Θεσσαλονίκης " και του Δήμου Αλεξάνδρειας, συνέβαλε στη διοργάνωση έκθεσης σε ειδικά διαμορφωμένα, βαγόνια του Ο.Σ.Ε., όπου συμμετείχε εκθέτοντας φωτογραφικό υλικό του παλιού Γιδά. Παράλληλα, συνέβαλε σημαντικά στη σύνταξη και έκδοση του επετειακού λευκώματος του Δήμου Αλεξάνδρειας " ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ, ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΗ 1894 - 1994", συμμετέχοντας με επτά ιστορικά άρθρα και με δεκάδες φωτογραφίες.
Το 1995 εκδίδει σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων το χειρόγραφο αρχείο του Θωμά Κούγκα.
Το 1999 εκδίδει το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο " Η απελευθέρωση του Ρουμλουκιού και η παράδοση της Θεσσαλονίκης".
Το 2005 εκδίδει το βιβλίο του με τίτλο " Το κατοχικό συλλαλητήριο της Αλεξάνδρειας ( πρώην Γιδά ), 23 Μαρτίου 1944.
Το 2007 εκδίδει το βιβλίο με τίτλο " Αγιορείτικες ιστορίες ".
ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Γεννήθηκε στο χωριό Σχοινάς της Ημαθίας το 1969. Τις Γυμνασιακές και Λυκειακές σπουδές τελείωσε στην Αλεξάνδρεια. Το 1988, εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε τον Απρίλιο του 1993. Από το έτος 1995 διαμένει μόνιμα στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Διαβλέποντας τον κίνδυνο της ολικής απώλειας της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονικής αυτής περιοχής, συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση και τις δραστηριότητες αρκετών Συλλόγων και σε ποικιλία πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις. Περισσότερα από εκατόν είκοσι άρθρα του, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο της Αλεξάνδρειας και των γειτονικών της Δήμων, όπως επίσης και στο περιοδικό " Νιάουστα ", που εκδίδει η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας.
Συμμετείχε με άρθρο του για τον Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας στην επετειακή έκδοση του Δήμου Αλεξάνδρειας " Αλεξάνδρεια - Σιδηρόδρομος και πόλη, 1894 - 1994 ". Το 1995, συνέγραψε το πρώτο βιβλίο του, " Η Ιστορία του χωριού Νησίου και της Μονής των Αγίων Αναργύρων, δυο Θεματοφύλακες της Ρωμιοσύνης στον Βάλτο ", που εξέδωσε η Κοινότητα Νησίου. Το 2001, εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο " Τ' αντέτια μας, ήθη και έθιμα από το Ρουμλούκι ". Τμήματα του αρχείου του από ανατυπωμένες παλαιές φωτογραφίες και έγγραφα, που συλλέγει από την περιοχή του Ρουμλουκίου, έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην πόλη και τα χωριά της Αλεξάνδρειας, ενώ έχει προσκληθεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε ποικίλες εκδηλώσεις στην Ημαθία.
Για την προσφορά του στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, έχει βραβευτεί το 1998 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας και από διάφορους συλλόγους της περιοχής.
Το 2006 εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο " Σχοινάς, ένα Ρουμλουκιώτικο χωριό ".
Το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο με τίτλο " Οι παλιοί Ρουμλουκιώτες αδουκιούνται "
Είναι κάτοχος ΜΒΑ του Nottingham Trent University.
Έχει αρχείο με διάφορα έγγραφα που αφορούν την τοπική ιστορία και 3.000 ανατυπωμένες παλαιές φωτογραφίες από την περιοχή του Ρουμλουκιού. Έχει ηχογραφήσει 350 γηγενείς ηλικιωμένους απ' όλα τα Ρουμλουκιώτικα χωριά, οι οποίοι γεννήθηκαν μέχρι την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, όπως και αρκετούς πρόσφυγες πρώτης γενιάς. ( περιοχές της Σμύρνης και της Ανατολικής Θράκης ).
ΝΤΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Ο Γεώργιος Ντελιόπουλος γεννήθηκε στο Κεφαλοχώρι Ημαθίας το 1936. Εκεί φοίτησε και αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο. Ως γιος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας, ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Αργότερα αναζήτησε αλλού την επαγγελματική του αποκατάσταση. Εργάστηκε στον αλευρόμυλο του χωριού του, έφυγε στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα στην Αυστρία και αργότερα στην τότε Δυτική Γερμανία. Επέστρεψε, ασχολήθηκε για ένα διάστημα με διάφορες κατασκευές, ώσπου κατέληξε να γίνει υπάλληλος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλεξάνδρειας.
Από τότε άρχισε να υλοποιεί ένα παιδικό του όνειρο, να συλλέγει παλαιά χρηστικά αντικείμενα, που λόγω αλλαγής συνθηκών ζωής είχαν αρχίσει να παραμερίζονται. Πολύ γρήγορα ο κόσμος άρχισε να τον εμπιστεύεται παλαιά γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, υφαντά, φωτογραφικό υλικό, και κάθε τι που ήταν συνδεδεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.
Ο Γιώργος Ντελιόπουλος τα συγκέντρωνε όλα αυτά, τα καθάριζε, αποκαθιστούσε όπου ήταν απαραίτητο κάποιες βλάβες και ύστερα τα παρουσίαζε στο κοινό με αφορμή διάφορες εκθέσεις.
Παράλληλα επιδόθηκε στην κατασκευή μικρογραφιών από παλαιά οικοδομήματα, κατοικίες, εκκλησίες, βοηθητικούς χώρους των νοικοκυριών, όπως αχούρια, αχυρώνες, κοτσιρούς κλπ. Στις κατασκευές του περιλάμβανε και αναπαραστάσεις με υδρόμυλους, αλωνισμό με δοκάνη, πριονισμό μεγάλων κορμών δέντρων.
Το 1996 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο " Ο Ελληνότοπος " που δεν είναι άλλος από τη μετάφραση στα ελληνικά της τουρκικής λέξης " Ρουμλούκι ".
Το Μάιο του 2008 εξέδωσε το Λεύκωμα με τίτλο " Γιδάς, Άνθρωποι και τοπία " και πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και τρίτο σχετικό με τα παραδοσιακά επαγγέλματα.
Χρόνια τώρα δημοσιεύει στον τοπικό και στον τύπο της Βέροιας, διάφορα θέματα που αναφέρονται σε έθιμα και παραδόσεις, σε πρόσωπα που έπαιξαν κάποιο σημαντικό ρόλο στο παρελθόν, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα της ταραγμένης δεκαετίας 1940 - 1950.
Είναι παντρεμένος με την Ασπασία Χατζοπούλου και έχει δύο παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου