Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 2ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η διοργάνωση του 2ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κορίνθου (13-16 Σεπτεμβρίου) συμπίπτει χρονικά με σημαίνουσες ανακατατάξεις, τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό πολιτικό επίπεδο. Ανακατατάξεις που, δυστυχώς, δεν προμηνύουν ένα καλύτερο αύριο. Ανακατατάξεις που, αντίθετα, προοιωνίζονται ένα κόσμο μεγαλύτερων ανισοτήτων, οξυνόμενων κοινωνικών αντιθέσεων και, επακόλουθα, πολλαπλάσιων ρατσιστικών εκφάνσεων. Ανακατατάξεις που, κατά συνέπεια, καθιστούν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες επιβεβλημένες.

Από τη διοργάνωση του 1ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κορίνθου μέχρι σήμερα ακολούθησε ένα αναπάντεχα πυκνό πολιτικό διάστημα: δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, «επιχειρήσεις σκούπα» με κωμικοτραγικές ονομασίες και συλλήψεις ανθρώπων με κριτήριο το χρώμα του δέρματος αποτέλεσαν τα πρώτα δείγματα της νέου μοντέλου διαχείρισης της κοινωνίας.

 Η εδραίωση του φόβου ως κεντρικού εργαλείου πολιτικής, η επιβολή ενός ακροδεξιού λόγου για τη διασπορά του και η συνακόλουθη κατασκευή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ως επικίνδυνων ήταν τα πρώτα σημάδια μιας ακροδεξιάς πολιτικής ατζέντας: της ατζέντας του ρατσισμού. Μιας ατζέντας συγκεκριμένων ιδεολογικών αποχρώσεων και δυσβάσταχτων κοινωνικών συνεπειών. Συνδηλώσεις: ένα κοινωνικά εκρηκτικό μίγμα κυνικού νεοσυντηρητισμού και αμοραλιστικού νεοφιλελευθερισμού υπό τη σκέπη μιας ελληνικής «Νέας Δεξιάς», αλλά και ένας «φονταμενταλισμός της αγοράς» με μοναδική αξία την μη ύπαρξη αξιών, πλην μιας: αυτής του -άνευ όρων και ορίων- οικονομικού κέρδους, στο βωμό του οποίου η εξαθλίωση της κοινωνίας και η εξουθένωση των ασθενέστερων κρίνονται προϋποθέσεις απαράκαμπτες.

Για την περίπτωση ειδικά της Κορίνθου, η εδραίωση ενός ισχυρού και μαζικού αντιρατσιστικού κινήματος διαθέτει επιπρόσθετη αξία για δύο ακόμη λόγους. Πρώτον, τα ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η ακροδεξιά στο Νομό Κορινθίας καθιστούν επιτακτική την προώθηση μιας δυναμικής αντιφασιστικής παρέμβασης. Δεύτερον, η μετατροπή του 6ου Συντάγματος Πεζικού σε Κέντρο Κράτησης Μεταναστών –και μάλιστα κάτω από την ομόφωνη καταδίκη της τοπικής κοινωνίας– συνιστά κατάφορη απαξίωση των τοπικών θεσμών. Κυρίως όμως, συμβάλλει στην αναπαραγωγή μιας μεταναστευτικής πολιτικής με έκδηλα τα χαρακτηριστικά της καταστολής και του ρατσισμού. Η επιτυχής διοργάνωση του 2ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κορίνθου θα είναι το πρώτο ηχηρό μήνυμα της τοπικής κοινωνίας ενάντια στην κρατούσα πολιτική του φόβου.

Του Νίκου Κουραχάνη





Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 2ου Αντιρατσιστικού - Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Κορίνθου έχει ως εξής:
ΠΕΜΠΤΗ 13/9

Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός χώρος «σβούρα» (Σίνα 37)

Ώρα 8:30 μμ

Προβολή ντοκιμαντέρ/ενημερωτικού υλικού και συζήτηση με θέμα: «Διακίνηση γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση: Όχι κάτι καινούργιο, όμως πάντα τραγικό»
Σίσσυ Βωβού (Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών)
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/9

Κέντρο Νέων Κορινθίας (Κολιάτσου 112)

Ώρα 8:30 μμ

Συζήτηση με θέμα: «Το δικαίωμα στη σεξουαλική αυτοδιάθεση: Η ελληνική περίπτωση»
Γρηγόρης Βαλλιανάτος
Ειρήνη Πετροπούλου (Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας – ΟΛΚΕ)

Ώρα 10:30 μμ

Προβολή ταινίας σε συνεργασία με την ομάδα σινεφίλ «Συνεπικινδύνως»

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/9

Φλοίσβος Κορίνθου

Ώρα 6:30 μμ

Συζήτηση με θέμα: «Φασιστική απειλή και αντιφασιστικοί αγώνες στον 20ο αιώνα και σήμερα»

Γιώργος Αλεξάτος (Συγγραφέας)
Περικλής Κοροβέσης (Συγγραφέας)
Σπύρος Μαρκέτος (Ιστορικός)
Πολυμέρης Βόγλης (Ιστορικός)

Ώρα 8:30 μμ

Θέατρο: «Πηγαινέλα», μονόπρακτο του Σ. Μπέκετ από την ομάδα Θεάτρου Φόρουμ – εφήβων του Κέντρου Νέων Κορινθίας (10’). Ένα «ανεκτικό» παγκάκι που φιλοξενεί διάφορους διαφορετικούς ανθρώπους…

Ώρα 9:00 μμ

Συναυλία με τους:
Ομάδα Κρουστών του φεστιβάλ «Κρουστοπανήγυρις» (Νίκος Τουλιάτος, Κων/νος Παριορίτσας κ.α.)
Μάρω Μαρκέλλου (ακουστικό σετ)
Monovine
Vrasta Rasta

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/9
Φλοίσβος Κορίνθου

Ώρα 6:30 μμ

Συζήτηση με θέμα: «Ο ρατσισμός σαν κεντρική πολιτική επιλογή: Στρατόπεδα συγκέντρωσης, “Ξένιος Δίας” και ανθρώπινα δικαιώματα»

Νίκος Κουραχάνης (Υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου)
Ιωάννα Κούρτοβικ (Δικηγόρος)
Javied Aslam (Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα»)
Yonous Muhammadi (Πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα και εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων)

Ώρα 8:30 μμ

Προβολές ταινιών μικρού μήκους
Casus Belli, του Γιώργου Ζώη (11’)
Pet Shop, του Μιχαήλ-Γαβριήλ Ζενέλη (7’)

Ώρα 9:00 μμ

Συναυλία με τους:
Johnny Vavouras (ακουστικό σετ)
Κύκνειο Άσμα και Άγρυπνος (Hit & Rap group)
Αφγανικό μουσικό συγκρότημα
Remi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου