Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΓΚΟΤΖΙ ΜΠΕΡΙ, ΩΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ αναδείχθηκε στην Ημερίδα που έγινε στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας


Με μεγάλη συμμετοχή αγροτών, γεωτεχνικών, εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων, υπηρεσιακών παραγόντων και μεταποιητών αγροδιατροφικών προϊόντων, από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας, η ημερίδα για την καλλιέργεια του Γκότζι Μπέρι, παρουσία του Ειδικού Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθαν. Θεοχαρόπουλου.

Την ημερίδα διοργάνωσε ο δήμος Αλεξάνδρειας, σε συνεργασία με το cluster «Ελληνικό Γκότζι» και με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΙΠΑΔΜ).
Ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας κ. Φώτης Δημητριάδης άνοιξε τις εργασίες της ημερίδας, ευχαριστώντας τον πρόεδρο του ΙΠΑΔΜ κ. Χρήστο Τράντη, για την οργάνωση και τους εισηγητές, πανεπιστημιακούς και άλλους, ειδικούς στο Γκότζι Μπέρι.
«Ο δήμος μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα της ενημέρωσης γιατί πιστεύουμε ότι στις σημερινές συνθήκες, της οξύτατης οικονομικής κρίσης και της παρατεταμένης ύφεσης, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας για τη χώρα μας έχει άμεση και αμφίδρομη σχέση με την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα», ανέφερε ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, τονίζοντας ότι «η αγροτική ανάπτυξη και ο εξωστρεφής προσανατολισμός της, πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα και καθήκον της Πολιτείας και της Πολιτικής Ηγεσίας, με τη χάραξη μιας στρατηγικής ανατροπών, αναθεωρήσεων και μεταρρυθμίσεων ώστε η αγροτική οικονομία να αποτελέσει έναν από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης για τη χώρα μας».


Ο κ. Δημητριάδης, αφού επεσήμανε στην ομιλία του ότι η οικονομία της υπαίθρου φυτοζωεί, ότι το αγροτικό εισόδημα – όπως και των άλλων παραγωγικών κλάδων – έχει συρρικνωθεί δραματικά, ότι η συνέχιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής γεωργίας   συμβάλλει στην αύξηση του κόστους παραγωγής, στη μείωση της παραγωγικότητας και στη διεύρυνση των ανισοτήτων μεταξύ τιμών παραγωγού και καταναλωτή, τόνισε την ανάγκη να επανεξετασθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης της νέας ΚΑΠ όλα τα εθνικά μέτρα πολιτικής που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία, να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, με τις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επιτρέπουν την παραγωγή μεγάλου εύρους αγροτικών προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με στόχο να ενισχυθεί η θέση του αγροδιατροφικού τομέα, με κύριο βάρος στην παραγωγή υγιεινών γεωργικών προϊόντων.
Επίσης, ο δήμαρχος μίλησε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αγροτικής περιοχής του δήμου Αλεξάνδρειας, τονίζοντας ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει επίκεντρο ανάπτυξης νέων καλλιεργειών και να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή καινοτόμων γεωργικών εφαρμογών στη Βόρεια Ελλάδα. «Διαθέτουμε 2 εκατ. στρέμματα γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, ευεπίφορη για καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας ετήσιων και πολυετών φυτών, με σύγχρονο αρδευτικό δίκτυο, ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία και γνώσεις, σημαντικές υποδομές στη μεταποίηση, που σε συνδυασμό με την κομβική θέση του δήμου στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, παρέχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης», είπε ο κ. Δημητριάδης, ενώ αναφέρθηκε και στο στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αλεξάνδρειας, που με την παράλληλη χρήση του ως εμπορευματικό (Cargo), μπορεί να αξιοποιηθεί για την εξαγωγή νωπών και μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων στις ξένες αγορές.      
Ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, που μίλησε στη συνέχεια, συνεχάρη τους οργανωτές και τον δήμαρχο Αλεξάνδρειας για την πρωτοβουλία τους, με την ημερίδα αυτή να αναδείξουν πρωτοπόρες ιδέες στην πράξη.
Ο Ειδικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία των ποιοτικών προϊόντων, που μπορούν – όπως είπε – να κατακτήσουν εξέχουσα θέση στην αγροτική μας παραγωγή, να τοποθετηθούν δυναμικά στις διεθνείς αγορές και να εξασφαλίσουν προστιθέμενη αξία, ενισχύοντας το αγροτικό εισόδημα.
Αναφερόμενος ειδικά για το Γκότζι Μπέρι, ο κ. Θεοχαρόπουλος είπε ότι δικαίως ανήκει σ’ αυτά τα προϊόντα, καθώς συνδυάζει πολλαπλά πλεονεκτήματα και συγκαταλέγεται στις τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Σημείωσε, επίσης, ότι αυτό που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι η υψηλή εμπορική του αξία και ότι αποτελεί μια ανερχόμενη καλλιέργεια με χαμηλό κόστος και ευκολία στη διαδικασία φύτευσης και ανάπτυξής της, δίνοντας αξιόπιστη λύση στην αναζήτηση μιας κερδοφόρας επένδυσης.
«Είναι σίγουρο, ότι το Goji Berry θα μας απασχολήσει πολύ από εδώ και στο εξής, καθώς τα πρώτα “δείγματα γραφής” είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά», ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος και επεσήμανε ότι η Βόρεια Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην ανάπτυξη και αυτής της καλλιέργειας, γιατί, έχοντας μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος από την υπόλοιπη Ελλάδα, είναι σε θέση να δώσει ακόμη πιο αποδοτική παραγωγή.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Ειδικός Γραμματέας αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, τόσο στην τρέχουσα, αλλά κυρίως στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, το οποίο όπως είπε, υποστηρίζοντας επενδύσεις που εφαρμόζουν έρευνα και καινοτομία με στόχο την προώθηση νέων καλλιεργειών και την παραγωγή νέων προϊόντων, «συμβάλλει καθοριστικά στη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας και στην αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα καλής πρακτικής αξιοποίησης του Γκότζι Μπέρι, μια καινοτόμο επένδυση στην Καρδίτσα, που χρηματοδοτείται από τον Άξονα Leader του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται, είπε, για τη δημιουργία στο δήμο Σοφάδων Μονάδας μεταποίησης συσκευασίας και εμπορίας υπερτροφών σε συνεταιρισμό. «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός που το έχει αναλάβει θα έχει δύο γραμμές παραγωγής σε σύγχρονες, νεόδμητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας για την καθετοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας. Με στόχο τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή αγορά, θα μεταποιούνται αρωματικά φυτά, όπως Αρώνια και Ιπποφαές, για την αποξήρανση, τη συσκευασία και την εμπορία αφεψημάτων πλούσιων σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, αλλά και φρούτα, όπως το Μύρτιλλο και το Λύκιο ή Γκότζι, για την παραγωγή, τη συσκευασία και την εμπορία μαρμελάδας», εξήγησε ο κ. Θεοχαρόπουλος και τόνισε ότι, με επενδύσεις όπως αυτή, αποδεικνύεται στην πράξη ότι «αξιοποιούμε εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προσφέρουμε κίνητρα και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια δημιουργίας των προϋποθέσεων ώστε να ενισχύονται αξιόλογες πρωτοβουλίες, πρότυπης παραγωγής και αγροτικής ανάπτυξης».
Στο κύριο μέρος της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΙΠΑΔΜ, κ. Χρήστος Τράντης, παρουσίασε το cluster «Ελληνικό Γκότζι» – έναν συνεργατικό σχηματισμό πανελλήνιας εμβέλειας, που ιδρύθηκε με τη μορφή ν.π.ι.δ. και έχει έδρα την Κοζάνη.
Όπως είπε ο κ. Τράντης, κοινός στόχος των μελών του cluster (καλλιεργητών, μεταποιητών, ΑΕΙ, ΤΕΙ, Οργανισμών, Ινστιτούτων) είναι η ανάπτυξη της καλλιέργειας του Γκότζι Μπέρι στη χώρα μας μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία και η παραγωγή ελληνικών προϊόντων Γκότζι με σκοπό τη διάθεσή τους στην ελληνική και ξένη αγορά, η δημιουργία brand name, η υποστήριξη της επιχειρηματικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η έρευνα, ανάπτυξη, δικτύωση και διεθνής προβολή του ελληνικού Γκότζι.
Στους καλλιεργητές, το cluster «Ελληνικό Γκότζι» θα παρέχει πιστοποιημένες επιλογές (φυτά), τεχνική υποστήριξη και ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια και τη διάθεση του καρπού (απορρόφηση), ενώ στους μεταποιητές-διακινητές εξασφάλιση προμήθειας καρπών (βιολογικό προϊόν), τεχνογνωσία (συνταγές) και υποστήριξη στη διακίνηση, δικτύωση και προβολή των προϊόντων Γκότζι.
Στο πλαίσιο της ημερίδας έγινε η πρώτη παρουσίαση του λογότυπου του Ελληνικού Γκότζι, που θα το συνοδεύει ως σήμα κατατεθέν στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς  και διάφορα προϊόντα από Γκότζι Μπέρι, όπως μπισκότα, σοκολάτες, καλλυντικά, κ.ά.
Ο βιοκαλλιεργητής κ. Φώτης Μπουκινάς, αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλο το φάσμα της καλλιέργειας του Γκότζι Μπέρι (πολλαπλασιαστικό υλικό, φύτευση, στήριξη φυτών, άρδευση, εχθρούς-ασθένειες, φυτοπροστασία, συγκομιδή καρπών, εμπορία).
Το Γκότζι είναι πολυετές δενδρύλλιο και αναπτύσσεται σε αμμώδη ή και αργιλώδη χωράφια με pH 7,0-8,2, που να στραγγίζουν καλά, να αρδεύονται και να μην σκιάζονται. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2,5μ σειρά από σειρά και 1,8μ έως 2,0μ ανάμεσα στα φυτά (απαιτούνται συνολικά 200-220 φυτά ανά στρέμμα).
Η στήριξη των φυτών με πασσάλους είναι απαραίτητη, ενώ η άρδευση πρέπει να γίνεται με σταγόνες, ανά 4 ημέρες στην περίοδο ωρίμανσης των καρπών και τις απογευματινές ώρες. Επίσης απαιτούν κλάδεμα το χειμώνα. Το φυτό ανθίζει τον Απρίλιο και η συγκομιδή γίνεται σταδιακά από τον Μάιο. Η ελάχιστη απόδοση είναι 7 κιλά ανά δένδρο, ενώ η συλλογή των καρπών γίνεται με τα χέρια με χρήση γαντιών. Ο καρπός μπορεί να συντηρηθεί με χρήση ψυγείου, ενώ και τα φύλλα του Γκότζι μπορούν να καταναλωθούν ως τσάι μετά από ξήρανση και για ζωοτροφή.
Θρίπες, τζιτζικάκι, αλευρώδεις, βρωμούσες (2 είδη), τετράνυχοι, φυλλοδέτες, μύγα μεσογείου και σφήκες είναι οι κυριότεροι εχθροί της καλλιέργειας, ενώ τα παθογόνα που προσβάλλουν το φυτό και απαιτούν αντιμετώπιση είναι το ωίδιο, ο βοτρίτης, το φουζάριο, οι φυτόφθορες και βακτηριώσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουκινά, το κόστος φύτευσης της καλλιέργειας ανέρχεται σε 1.100 ευρώ το στρέμμα, η στήριξη των φυτών 400 ευρώ και η άρδευση 150 ευρώ. Όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος, ο νωπός καρπός Γκότζι Μπέρι πωλείται 4 με 6 ευρώ τα 100gr, ο αποξηραμένος συμβατικός καρπός 16 με 40 ευρώ το κιλό και ο χυμός (συμβατικός) γύρω στα 8 με 9 ευρώ η φιάλη των 330gr.
Ο Γεωπόνος κ. Γιώργος Χατζηκωστής, αναφέρθηκε στη λίπανση, στους εχθρούς και τις ασθένειες του Γκότζι Μπέρι, με προσέγγιση στη βιολογική καλλιέργεια του φυτού, καθώς η ποιότητα και η βιολογική πιστοποίηση του προϊόντος είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία της καλλιέργειας.
Ο κλινικός διαιτολόγος κ. Νίκος Παπασπανός, μίλησε για τη σύνθεση, τις αντιοξειδωτικές και άλλες ιδιότητες, καθώς και για τη διατροφική αξία του Γκότζι Μπέρι. Εξήγησε ότι η ημερήσια κατανάλωση 10-30gr, σε οποιαδήποτε μορφή του, έχει πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό: δίνει ενέργεια, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα, βοηθά στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη σύνθεση ενζύμων και ορμονών, στην επούλωση πληγών, στην καλή όραση, στα οστά, στα δόντια  και στην καλή λειτουργία των μυών.
Ο κ. Ανέστης Α. Φιλιππίδης, Καθηγητής Ορυκτολογίας-Κοιτασματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στις ιδιότητες και χρήσεις των φυσικών ζεόλιθων, με έμφαση στις δυνατότητες εφαρμογής τους ως προσθετικών στα εδάφη για τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων.
Η κα. Μαρία Κυριακίδου, Καθηγήτρια Χημικών-Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, μίλησε για τα συστατικά καρπού και τα προϊόντα από Γκότζι Μπέρι και ο κ. Γιώργος Αρσένος, Αναπληρωτής Καθηγητής & Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ εισηγήθηκε το θέμα «Η χρήση των φύλλων και των υπολειμμάτων επεξεργασίας του Γκότζι Μπέρι στη διατροφή των ζώων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου