Home » » Ζητούν μέτρα 14 δις την επόμενη διετία !!!

Ζητούν μέτρα 14 δις την επόμενη διετία !!!

Written By Noula on Κυριακή 18 Μαρτίου 2012 | 9:46 π.μ.

Τελικά το βαρέλι δεν έχει πάτο και όσο δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια σωστή εθνική πολιτική, οδανειστές μας θα ζητούν συνεχώς όλο και περισσότερα. 
Μόλις μέχρι την Παρασκευή το βράδυ ξέραμε ότι την περίοδο 2013-2014 θα χρειαζόταν να πάρουμε μέτρα ίσα με το 5.5% του ΑΕΠ ή 11,6 δις ευρώ. 


 Αυτή ήταν άλλωστε η συμφωνία με την τρόικα όταν υπογράφαμε το Μνημόνιο. Όλοι αναρωτιόμαστε που θα βρεθούν όλα αυτά τα λεφτά και ότι η χώρα μόνο από αυτά τα μέτρα θα είχε μια επιπλέον ύφεση της τάξης των 4-5 ποσοστιαίων μονάδων. 

Απολύσεις στο δημόσιο τομέα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, νέοι φόροι στα ακίνητα, ΦΠΑ ήταν ορισμένες από τις προτάσεις αλλά και πάλι τα νούμερα δεν έβγαιναν με τίποτε.

 Κι όμως, η έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα τα ξημερώματα του Σαββάτου μας επιφύλασσε μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη. Μας ζητούν μέτρα 14 δις την επόμενη διετία, δηλαδή το 7% του ΑΕΠ. 

Όπως αναφέρει μάλιστα το ταμείο, το ποσό των 14 δισ. πρέπει να εξευρεθεί από μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, ενώ αναφορικά με τις περικοπές στο Δημόσιο και τη μείωση μισθών σημειώνει ότι η μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5% βελτίωσε μεν την ανταγωνιστικότητα, αλλά παραμένει ένα «κενό» 15-20% που πρέπει να κλείσει. Επαναλαμβάνει ακόμη ότι χρειάζεται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και ότι χωρίς την εφαρμογή αυτού του μέτρου, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

 Επομένως τι μας λέει; Ότι αν δεν βγουν από την τσέπη του Έλληνα πολίτη άλλα 14 δις το 2013-14 δε θα πετύχουμε τους στόχους που μας έχουν τεθεί. Δεν έχει καμιά λογική αυτή η πολιτική η οποία εμπεριέχει κι έναν ακόμη ωμό εκβιασμό. Αν δεν πάρετε μέτρα ξεχάστε τα δάνεια ενώ αξιοσημείωτη είναι η παρέμβαση και στους μισθούς όπου λέει ότι για να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα απαιτείται περαιτέρω μείωση 15-20%. Μάλιστα, επαναφέρει και το θέμα του 13ου και 14ου μισθού λέγοντας ότι αν δε γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που έχει δεσμευτεί η Ελλάδα τότε θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι του Προκρούστη.

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι η «βαθιά ύφεση» θα συνεχιστεί και το 2012, επισημαίνοντας ότι «θα υπάρξει μια σταθεροποίηση» το 2013 και «ήπια κυκλική ανάκαμψη» την περίοδο 2014-2017. Επίσης, σημειώνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η υψηλή ανεργία θα προκαλέσουν σημαντικές πιέσεις στους μισθούς, καθώς και πτώση στις τιμές. Προβλέπει επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να υποχωρήσει στο 4% έως το 2020.

Δηλαδή θα έχουμε πλεόνασμα αλλά δε θα έχουμε πολίτες να το απολαμβάνουν. Στην έκθεσή του, το Ταμείο επισημαίνει επιπλέον τους πολιτικούς κινδύνους που συνδέονται με τη διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα, οι οποίες, όπως αναφέρει, δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα για την εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας. Ξεκάθαρη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και τα θέλω των πολιτών δηλαδή. Και προσπάθεια να τεθεί σε ομηρεία η νέα κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να διαχειριστεί ένα ωμό εκβιασμό.

Απο: antinews.gr

Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger