Home » » Παλιός ελληνικός κινηματογράφος: Οι ατάκες που… έγραψαν ιστορία!

Παλιός ελληνικός κινηματογράφος: Οι ατάκες που… έγραψαν ιστορία!

Written By Noula on Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012 | 7:12 μ.μ.


Όσο βλέπουμε (και ξαναβλέπουμε) τις αξέχαστες ταινίες που μας χάρισε ο ελληνικός κινηματογράφος στην χρυσή εποχή του, τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε τι λείπει από τον σημερινό, όχι μόνο κινηματογράφο, αλλά και κόσμο: Η απλότητα του χιούμορ. Το αυθεντικό εκείνο χαμόγελο που εμφανίζεται αυτόματα στο πρόσωπό μας όταν μία καπάτσα υπάλληλος με την μορφή της Σαπφούς Νοταρά κατακεραυνώνει το αφεντικό της. Το πηγαίο γέλιο που μας χαρίζει με μια φράση του ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Η λιτότητα των «χοντρών» αστείων του Θανάση Βέγγου. Ακόμα και οι πιο δραματικές ατάκες που έμειναν στα χείλη μας μέχρι σήμερα. Ας θυμηθούμε μερικές από τις αγαπημένες μας: 


*Θα σας εξαφανίσομεν
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας προετοιμάζει τον πολιτικό του λόγο με μοναδικό κοινό του έναν γάιδαρο, ο οποίος ακούει ό,τι και εμείς σήμερα: Τους επίδοξους «άρχοντες» να μας εξαφανίζουν αντί να μας εξασφαλίσουν. Πιο επίκαιρος από ποτέ, ο Μαυρογιαλούρος στο «Υπάρχει και φιλότιμο» (σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος) δίνει (πολιτικά) ρέστα:



*Μπουρλότο!
Η αγαπημένη Σαπφώ Νοταρά έχει τα λουμπάγκα της, δεν διατρέχει κίνδυνο απόλυσης γιατί «θα της σκάσουν πολλές χιλιαδίτσες» και δεν διστάζει να γίνει κυριολεκτικά εκρηκτική στην κλασική κωμωδία «Αχ Αυτή η Γυναίκα μου» (σενάριο: Τσιφόρος, Βασιλειάδης) ρίχνοντας… μπουρλότο.



*Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα
Στην ίδια, απολαυστικά σκηνοθετημένη από τον Γιώργο Σκαλενάκη ταινία, η Σαπφώ Νοταρά συνεχίζει να τροφοδοτεί την παράδοση του ελληνικού σινεμά με ατάκες, επικρίνοντας τα ερωτικά τρίγωνα της Αλίκης Βουγιουκλάκη με την αμίμητη φράση που θα ακούσετε στο τέλος του παρακάτω video.




*Μια ωραία ατμόσφαιρα είμαστε!
Φανταστείτε τον Βενιζέλο, την Μέρκελ, τον Σαρκοζί και την τρόικα σε ένα δωμάτιο, να συνεδριάζουν για την τύχη της Ευρωζώνης. Βάλτε τον Γιώργο Παπανδρέου στην θέση του «Ατσίδα» Ντίνου Ηλιόπουλου (σενάριο: Γ.Δαλιανίδης) και θα διαπιστώσετε γιατί η παρακάτω σκηνή είναι διαχρονική. 




*Πορτοκαλάδα από πορτοκάλια
Η αμίμητη αφέλεια του Γιάννη Γκιωνάκη στην ερμηνεία του στα «Κίτρινα Γάντια» (σενάριο: Αλέκος Σακελλάριος) αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι β’ ρόλοι μπορούν να γίνουν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ακόμη και απέναντι στον Νίκο Σταυρίδη που πρωταγωνιστεί στην συγκεκριμένη ταινία.




του Γιώργου Κόκουβα
Απο: http://www.in2life.gr
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger