Home » » Στο αέρα 399 κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (Κ.Δ.Α.Π)

Στο αέρα 399 κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών (Κ.Δ.Α.Π)

Written By Noula on Τετάρτη 17 Απριλίου 2013 | 12:50 μ.μ.



Τον κίνδυνο να κατεβάσουν «ρολά» αντιμετωπίζουν πλέον τα 399 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) όλης της χώρας που λειτουργούν στους δήμους, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους γονείς, που βρίσκουν καταφύγιο για τα παιδιά τους ακόμα και το καλοκαίρι.

Οι περικοπές στην επιδότηση ανά παιδί την τρέχουσα χρονιά μείωσε κατά 42% τον αριθμό των αιτούντων, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» ακόμα και για κατάργηση των δομών την περίοδο 2013 - 2014.

Η έλλειψη χρηματοδότησης για τη συνέχιση των δομών αναγκάζει τους δημάρχους να επιδοθούν σε νέο αγώνα δρόμου, πιέζοντας τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών να βρεθούν τα χρήματα ει δυνατόν μέσω των αναπορρόφητων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, απ’ όπου και διασφαλίζονταν μέχρι σήμερα τα κονδύλια.


Η λειτουργία των ΚΔΑΠ αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των γονέων, δεδομένου ότι στα εν λόγω κέντρα τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, αναπτύσσοντας διάφορες εξωσχολικές δράσεις υπό την εποπτεία παιδαγωγών, ενώ δίνουν μεγάλη ανακούφιση σε εργαζόμενους γονείς.

Το θέμα της υποχρηματοδότησης των ΚΔΑΠ (φέτος η επιδότηση ανά παιδί μειώθηκε στα 1.400 ευρώ από 2.800 ευρώ) τέθηκε επανειλημμένα στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), η οποία εν μέσω της Κοινωνικής Επιτροπής της έχει ήδη καταθέσει προτάσεις για τη συνέχιση των δομών μέσα από το πρόγραμμα Εναρμόνισης Οικογενειακής Ζωής, που αφορά τους παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2013 - 2014 και 2015.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τονίζει ότι, ανεξάρτητα από την οικονομική κρίση, οι δομές αυτές είναι επιβεβλημένες, καθώς προσφέρουν τεράστιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο σε χιλιάδες παιδιά ευπαθών οικογενειών. «Ο αγώνας που καταβάλλουμε είναι μεγάλος και δεν θα σταματήσει από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς τέτοιου είδους προγράμματα στηρίζουν την κοινωνική συνοχή» υπογράμμισε.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ

Την ανησυχία των δημάρχων και των 1.000 εργαζομένων στις δομές επέτεινε η στάση ορισμένων δημάρχων της Αττικής, οι οποίοι υποστήριξαν πρόσφατα ότι είναι άσκοπο να σπαταλούνται χρήματα για τα ΚΔΑΠ και ότι τα κονδύλια αυτά θα πρέπει να διατεθούν για τη διεύρυνση των παιδικών σταθμών. Η δήλωσή τους αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους δημάρχους ανά τη χώρα που έχουν συστήσει τα κέντρα.

Ο πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ κ. Δανιηλίδης, απαντώντας στους δημάρχους που δεν θέλουν τη συνέχιση των ΚΔΑΠ, κάνει λόγο για κατευθυνόμενη επίθεση εναντίον των δομών αυτών που έχουν, όπως λεει, προνομιακή μεταχείριση με τα υπουργικά γραφεία. «Είναι συκοφάντες που επιχειρούν να απαξιώσουν τα ΚΔΑΠ, επειδή οι ίδιοι δεν τα λειτούργησαν ποτέ, αγνοώντας την αποτελεσματικότητά τους και την προσφορά τους απέναντι σε χιλιάδες παιδιά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος και πρόσθεσε ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τις δομές, γιατί τέτοιου είδους απόψεις είναι, αν μη τι άλλο, φτηνές λαϊκές προσεγγίσεις σε θέματα που αφορούν το κοινωνικό σύνολο.

Σήμερα στα 323 ΚΔΑΠ σε όλη τη χώρα φιλοξενούνται 9.500 παιδιά, ενώ λειτουργούν άλλα 76 όπου συμμετέχουν 323 παιδιά με αναπηρίες (ΚΔΑΠ ΑμΕΑ).

Ανησυχία και αναστάτωση για το μέλλον των δομών έχει προκαλέσει η δήλωση των αιρετών της Αττικής και στους κόλπους των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Α. Παπαχατζής υποστηρίζει ότι δυστυχώς φέτος πολλά κέντρα έκλεισαν ή υπολειτούργησαν εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση για να διασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια για τη συνέχιση των δομών. «Αν το υπουργείο δεν βρει λύση με τα κονδύλια, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να πετάξει το μπαλάκι στους ΟΤΑ, καλώντας τους να αναλάβουν τη λειτουργία των ΚΔΑΠ. Αυτό όμως δεν φαίνεται να προχωρά, καθώς οι δήμοι δεν διαθέτουν τους πόρους», τόνισε ο κ. Παπαχατζής.


Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com



Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger