Home » » ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΔΩ ΗΜΑΘΙΑ : ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ - ΔΗΜΑΡΧΩΝ

ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΔΩ ΗΜΑΘΙΑ : ΠΛΑΚΑΚΙΑ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ - ΔΗΜΑΡΧΩΝ

Written By VALTOS on Σάββατο 12 Απριλίου 2014 | 4:04 μ.μ.


Είναι απίστευτο το πόσο άσχημες κάναμε τις μικρές επαρχιακές μας πόλεις. Σαν να το έχουμε βάλει σκοπό, σταδιακά τις μετατρέπουμε σε όσο πιο αντιλειτουργικές και μη βιώσιμες γίνεται. Αντιγράφουμε σχεδόν με ακρίβεια τις ασχήμιες των μεγαλουπόλεων, φροντίζοντας όμως παράλληλα να διατηρήσουμε και όλες τις δυσκολίες των μικρότερων, αν και θεωρητικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο.

Αυτή την εποχή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο όσον αφορά τα δημοτικά μας. Σε λίγες εβδομάδες θα ψηφίσουμε για τις νέες δημοτικές μας αρχές. Ένας οργασμός έργων επικρατεί στις τρείς πόλεις της Ημαθίας, ενώ -όπως είναι αναμενόμενο- υπάρχει και οργασμός εξαγγελιών για την επόμενη πενταετία, έργα ως επί το πλείστον μεγάλα (πνοής!) και φυσικά πανάκριβα, κόστους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων.

Διαβάζοντας κανείς έως τώρα το κείμενο, ιδιαίτερα δε αν δεν είναι και πολύ εξοικειωμένος με τα όσα συμβαίνουν εδώ, θα σχηματίσει πιθανότατα την εντύπωση ότι γίνονται έργα αναπτυξιακά που θα ομορφύνουν τις πόλεις, θα ενισχύσουν τις υποδομές τους και φυσικά πάνω από όλα θα δώσουν δουλειές στους ανθρώπους του τόπου. Φευ! Τα μόνα έργα που θα δει κάνεις να γίνονται από τους δημοτικούς εργολάβους είναι πεζοδρόμια! Μικρά και κυρίως μεγάλα πεζοδρόμια παντού, σχεδόν σε κάθε γωνία της πόλης. Όπου δεν υπάρχουν πεζοδρόμια (πράγμα σπάνιο βέβαια) φτιάχνονται, όπου υπάρχουν ξηλώνονται για να γίνουν άλλα πιο καινούρια! Δεν είναι μάλιστα και λίγες οι περιπτώσεις που ξηλώνονται ακόμη και καινούρια πεζοδρόμια για να γίνουν πιο καινούρια! Δρόμοι στενεύουν επικίνδυνα, θέσεις πάρκινγκ χάνονται, τα διπλοπαρκαρίσματα αυξάνονται, με αποτέλεσμα το κυκλοφοριακό σε πολλές πόλεις να γίνεται σωστός εφιάλτης σε πόλεις τόσο μικρές που θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο.

Οι δημοτικοί εργολάβοι είναι ένα σχετικά καινούριο φαινόμενο που απαντάται στους περισσότερους επαρχιακούς -και φαντάζομαι όχι μόνο- δήμους. Πρόκειται για μικρούς έως χθες -κυρίως τοπικούς- εργολάβους με ανύπαρκτη τεχνογνωσία και εξοπλισμό για την κατασκευή έργων υποδομής, που όμως έχουν επενδύσει πολλά χρήματα (αλλά και όχι μόνο) προεκλογικά, στην εκλογή των διοικήσεων. Επειδή σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι δεδομένο, το ποντάρισμα από πλευράς του εργολάβου σε μια παράταξη, εμπεριέχει και ένα σημαντικό ρίσκο. Λογικό, λοιπόν, από τη στιγμή που το στοίχημα θα κερδηθεί η απόδοσή του να είναι αρκετά μεγαλύτερη από ό,τι θα ήταν σε ένα μικρότερου ρίσκου ποντάρισμα, επομένως θα πρέπει να πληρωθεί καλά. Το αντάλλαγμα είναι η παραχώρηση έργων από τους δημάρχους με απευθείας ανάθεση τα οποία μάλιστα κόβονται και σε κομμάτια όσο επιτρέπει ο νόμος και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, με δημοπρασίες που μπορούν να στηθούν. Και όλα αυτά, σε μια εποχή που η χρηματοδότηση των δήμων έχει τόσο πολύ μειωθεί που αδυνατούν ακόμη και να προσφέρουν σε κάποιες περιπτώσεις βασικές υπηρεσίες στους δημότες.

Αγκαζέ στο «χορό των πλακακίων» και η αποκεντρωμένη αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένο το ότι η απορροφητικότητα είναι η βασική παράμετρος αξιολόγησης των ΕΣΠΑ, και όχι η χρησιμότητα ή η ποιότητα των έργων, όχι μόνο δεν βάζει κανένα εμπόδιο στην ένταξη «αναπλάσεων» (αυτός είναι ο ευφάνταστος τίτλος των έργων πεζοδρόμησης) στα ευρωπαϊκά προγράμματα, δεν είναι μάλιστα λίγες οι φόρες που τα ενθαρρύνει

Μπορεί στις μέρες μας να μας λείπουν βασικά αγαθά που κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία απολαμβάνει, μπορεί η παιδεία μας να είναι κουτσή, η υγεία μας το ίδιο, μπορεί τα σκουπίδια μας να πετιούνται στην ύπαιθρο ή στις θάλασσες και τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή από την Ε.Ε. χωρίς να ιδρώνει κανενός το αυτί, εμείς εδώ στην ελληνική επαρχία δεν έχουμε σοβαρό λόγο να ανησυχούμε. Τα έχουμε κάνει πλακάκια!

*Γεννήθηκα και ζω στη Μελίκη Ημαθίας απ` όπου δεν έφυγα ποτέ ως τα 37 μου που αποφάσισα να γίνω αστός και μετακόμισα στην γειτονική Αλεξάνδρεια (Γιδά). Ασκώ τους ζεστούς μήνες το επάγγελμα του αγρότη και τους κρύους του ανέργου. Έχω πάθος με το διάβασμα και την συσσώρευση-κυρίως άχρηστων-γνώσεων. Blogger από αρχαιοτάτων χρόνων (2006) και από τους πρώτους πιστούς του Mark Zuckerberg. Τελευταίο μου «κόλλημα» να μαθαίνω ξένες γλώσσες, έχω μάθει 6-7 αλλά καμία σωστά. Μανιακός ταξιδευτής με χιλιάδες ταξίδια σε όλο τον κόσμο, μέσω google earth! Περιηγητής κομμάτων(έχω περάσει από τουλάχιστον πέντε). Λάτρης των γκάτζετ, των τυριών και του ποδοσφαίρου. Όνειρά μου ήταν να γράφω για το Protagon και να γίνω παγκόσμιος πρωταθλητής στο τρίβια. Τώρα που κατάφερα το πρώτο μπορώ να αφοσιωθώ στο δεύτερο!


Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger