Home » » Ξεπαγώνουν οι τριετίες στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Ξεπαγώνουν οι τριετίες στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Written By VALTOS on Τρίτη 21 Απριλίου 2015 | 3:42 μ.μ.


Ξεπαγώνουν οι τριετίες - Τι προβλέπεται για την μισθολογική ωρίμανση με το νέο νομοσχέδιο Σε ένα, ενιαίο νομοσχέδιο, θα ενσωματώσει το υπουργείο Εργασίας, τόσο την επαναλειτουργία των συλλογικών συμβάσεων, όσο και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, στα 751 ευρώ. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει και την επαναφορά των μισθολογικών ωριμάνσεων ή αλλιώς τις τριετίες.

Το σχέδιο νόμου, από χθες βρίσκεται στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), για να λάβει την σχετική γνωμοδότηση και στη συνέχεια να κατατεθεί εντός του Μαϊου στη Βουλή προς ψήφιση. Δίνεται η δυνατότητα σε εργοδότες και εργαζόμενους να διαπραγματευθούν ξανά τις τριετίες, οι οποίες «ξεπαγώνουν». 
Οι τριετίες είχαν «παγώσει» από το 2012 με νόμο του Μνημονίου Ο νέος νόμος θα αποσυνδέει το ξεπάγωμα των τριετιών με τη μείωση της ανεργίας στο 10% Επίσης, διατηρούνται εν ισχύ οι εξής συμβάσεις: Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), που θα μπορεί να καθορίζει και τον κατώτατο μισθό, όπως ίσχυε στο παρελθόν, κλαδικές συμβάσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις, ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, ενώ προστίθεται και η δυνατότητα υπογραφής ενδομιλικών συμβάσεων, που αφορούν εταιρίες που υπάγονται στον ίδιο όμιλο. Σε κάθε περίπτωση, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), στον οποίο στο εξής θα μπορούν να προσφεύγουν μονομερώς όσοι το επιθυμούν, δημιουργώντας έτσι ένα επιπλέον μοχλό πίεσης σε εργοδότες και εργαζόμενους, να συμφωνούν σε υπογραφή νέων συμβάσεων. 

Ο ΟΜΕΔ εκσυγχρονίζεται και αποκτά Σώμα Εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συντάσσουν οικονομικές εκθέσεις για μια επιχείρηση ή έναν κλάδο, που θα αξιοποιούνται για την τελική απόφαση, σε μια διαιτησία. Επίσης, η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων θα διαρκεί όσο θα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, μέχρι την επίτευξη συμφωνίας ή διαιτησίας. Το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι να θεσμοθετηθεί ένα καλύτερο τοπίο στην αγορά εργασίας, από αυτό που ισχύει σήμερα. Εναπόκειται όμως στους κοινωνικούς εταίρους, εργοδότες και εργαζόμενους, να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις, να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται και να πετύχουν την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων, που θα είναι προς όφελος όλων των μερών.

Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger