Home » , » Ο ΟΑΕΔ, τα ΚΕΚ και τα laptop . .

Ο ΟΑΕΔ, τα ΚΕΚ και τα laptop . .

Written By VALTOS on Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015 | 2:44 μ.μ.



Ο ΟΑΕΔ, τα ΚΕΚ και τα laptop Του Βασίλη Αγγελόπουλου 
Για τη λειτουργία του ΟΑΕΔ και για την περιορισμένη αποδοτικότητα που είχαν, έως τώρα, στα χρόνια της κρίσης, τα προγράμματα εργασίας που εκπόνησε, έχουμε αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν.

Για τη λειτουργία των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (όχι όλων για να εξηγούμαστε) και τα προβλήματα που επίσης έχουν προκληθεί στην αγορά εργασίας, στη βάση της λειτουργίας αρκετών προγραμμάτων του Οργανισμού (πχ προγράμματα voucher), επίσης έχει γίνει αναφορά. Ότι θα ερχόταν η στιγμή όμως να αναδειχθεί και το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού, στο οποίο επιδόθηκαν από αυτά τα Κέντρα, αλλά με μια πρωτάκουστη προέκταση, αυτό δεν το περιμέναμε. 
Ας κάνουμε όμως μια πολύ μικρή ιστορική αναδρομή: Υπήρξαν ΚΕΚ που για να προσελκύσουν πελάτες (συγνώμη για τον κυνισμό, άνεργοι είναι οι άνθρωποι), κατέφυγαν σε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Μία εξ αυτών, ίσως η πιο ξακουστή και χιλιοτραγουδισμένη, ήταν η χρήση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών ή laptop επί το ελληνικότερον. Ουσιαστικά, με το «δώρο» του laptop, επεδίωκαν τα ΚΕΚ αυτά να αποκτήσουν περισσότερους ανέργους, που θα συμμετείχαν στα προγράμματα voucher που εκπονούσε κατά καιρούς ο ΟΑΕΔ.

 Είναι προφανές ότι όσο περισσότεροι οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος για την επιχείρηση, σωστά; Όσο και αν υπάρχει περίπτωση να θεωρηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, κανείς δεν μπορεί στην πράξη να απαγορεύσει από μια επιχείρηση, να προβαίνει σε «δωράκια» για να προσελκύσει πελατεία. Αφού άλλωστε κάτι τέτοιο δεν αναγραφόταν ρητά στις σχετικές δημόσιες προσκλήσεις του ΟΑΕΔ για τα επίμαχα προγράμματα, δεν μπορεί να γίνει κριτική επί της ουσίας. Η τραγωδία της ιστορίας όμως, είναι ότι υπάρχουν ΚΕΚ που εντάσσουν πια τα laptop στις δαπάνες τους και ζητούν από τον ΟΑΕΔ να πληρώσει το αντίτιμο. Δηλαδή, έκαναν τη δουλειά, αξιοποίησαν τα laptop για να προσελκύσουν τους πελάτες – ανέργους, εισέπραξαν το όφελος και τώρα, έστειλαν στον ΟΑΕΔ, το λογαριασμό. Άρα, μάλλον κάποιοι βρήκαν τον τρόπο «με ξένα κόλλυβα» να αυξήσουν το κέρδος τους. Μένει να δούμε εάν ο ΟΑΕΔ και το υπουργείο Εργασίας, θα αφήσουν να περάσει έτσι, αβασάνιστα, αυτή η πρόκληση.

www.dikaiologitika.gr
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger