Η εξάπλωσή του φαίνεται να είναι τόσο ραγδαία που δε λείπει πια σχεδόν από κανένα σπίτι.
Πολλοί γονείς θεωρούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή σαν ένα απαραίτητο εργαλείο που βοηθά το παιδί τους να ενημερωθεί, να διευρύνει τις γνώσεις του, να βρει εύκολα και ανέξοδα πληροφορίες για τις εργασίες του σχολείου ή ακόμα και να εξοικειωθεί με την τεχνολογία.
Ωστόσο, όταν μιλάμε για τα παιδιά πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς όσο ελκυστικό και αν είναι το διαδίκτυο δεν παύει να κρύβει
κινδύνους.
Σχετικά με το πότε ένα παιδί πρέπει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο δεν υπάρχει καθορισμένη ηλικία έναρξης. Έχει παρατηρηθεί, πως ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο γίνεται ολοένα και μικρότερος. Στις ημέρες μας, σε πολλά σχολεία του δημοτικού τα παιδιά το χρησιμοποιούν στα πλαίσια του μαθητικού προγράμματος. Εξάλλου, πολλοί γονείς κάνουν χρήση του διαδικτύου στο σπίτι και είναι πιθανό τα παιδιά που τους βλέπουν να θελήσουν να συνδεθούν και εκείνα.
Αυτό που κυρίως έχει σημασία και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή είναι ο τρόπος χρήσης από την πλευρά του παιδιού. Το διαδίκτυο σου δίνει τη δυνατότητα να αναζητήσεις και να βρεις τα πάντα. Μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες, βιβλία, παιχνίδια, να αγοράσει προϊόντα από όλο τον κόσμο, να επικοινωνήσει με ανθρώπους από άλλη χώρα, να δει πορνογραφικά sites και πολλά άλλα. Είναι αυτονόητο λοιπόν, πως θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερος έλεγχος από τους γονείς για τις ιστοσελίδες που βλέπει το παιδί.
- Οι γονείς πρέπει να του αφιερώσουν χρόνο για να του εξηγήσουν ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος χρήσης και να του πουν με ακρίβεια ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν, τι θα πρέπει να προσέχει και πώς θα μάθει να τους αποφεύγει.
- Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνει από μόνο του προσωπικά στοιχεία ακόμα και αν του ζητηθούν ή να συνομιλεί με άγνωστα άτομα ή να συναντήσει κάποιο από αυτά.
- Το παιδί πρέπει να μάθει να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο με κανόνες και όρια καθώς αυτό εύκολα μπορεί να γίνει εθιστικό.
- Δε θα πρέπει να αφιερώνει σε αυτό πολύ χρόνο και να αποσπά την προσοχή του από τα μαθήματά του στο σχολείο.
- Τα παιχνίδια στον υπολογιστή δε θα πρέπει να αντικαταστήσουν τη διαπροσωπική επαφή και το παιχνίδι με συνομήλικους.
- Οι γονείς οφείλουν να ενισχύουν τις φυσικές δραστηριότητες του παιδιού και να έχουν συμφωνήσει μαζί του πόσες και ποιες ώρες την εβδομάδα μπορεί χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.
- Ο υπολογιστής πρέπει να υπάρχει σε έναν κοινόχρηστο χώρο του σπιτιού (π.χ. στο σαλόνι) και όχι στο παιδικό δωμάτιο ώστε να μην μπορεί να απομονωθεί χωρίς έλεγχο το παιδί. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με την καθοδήγηση των γονιών τους. Μπορεί δηλαδή να καθίσει ο γονιός δίπλα στο παιδί και να του δείξει τον κατάλληλο και ασφαλή τρόπο χρήσης.
- Τέλος, οι γονείς μπορούν να προμηθευτούν κατάλληλα λογισμικά προγράμματα που δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ακατάλληλα για παιδιά sites.
Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μερικά δωρεάν λογισμικά προστασίας και ασφάλειας των παιδιών σας απο τους κινδύνους του διαδικτύου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου