Ο δήμος Αλέξάνδρειας και το cluster «Ελληνικό γκότζι», με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση - ημερίδα για την παρουσίαση της καλλιέργειας του γκότζι μπέρρυ.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου, ώρα έναρξης 10:00 π.μ.). Οι εισηγήσεις θα καλύψουν όλη τη διαχείριση του φυτού, από την καλλιέργεια και τη αντιμετώπιση των ασθενειών μέχρι την απορρόφηση και μεταποίηση των καρπών και την παραγωγή νέων προϊόντων. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθώς και άλλοι παράγοντες του υπουργείου αλλά και του ΕΘΙΑΓΕ.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει πανελλαδική παρουσίαση του cluster το οποίο θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση της καλλιέργειας. Πρόκειται για έναν συνεργατικό σχηματισμό στον οποίο οι εταίροι συνεργάζονται κάτω από μία κοινή ιδέα. Στην προκειμένη περίπτωση το γκότζι μπέρρυ.
Η καλλιέργεια του γκότζι μπέρρυ αλλά και η συνολική διαχείριση της, με στόχο την παραγωγή τελικών προϊόντων για το καταναλωτικό κοινό, αποτελεί ελπιδοφόρα προοπτική. Ήδη δύο επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση παράγοντας τα πρώτα προϊόντα με γκότζι.
Στην ημερίδα προσκλήθηκαν αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος για απορρόφηση του καρπού και την παραγωγή νέων προϊόντων. Όλες όμως οι προσπάθειες, σε νέες κυρίως καλλιέργειες, απαιτούν σύνεση, γνώση και προπαντός έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Η ημερίδα θα δώσει τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν για όλα αυτά καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται. Γι’ αυτό η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 στο δημαρχείο Αλεξάνδρειας Ημαθίας (αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου, ώρα έναρξης 10:00 π.μ.). Οι εισηγήσεις θα καλύψουν όλη τη διαχείριση του φυτού, από την καλλιέργεια και τη αντιμετώπιση των ασθενειών μέχρι την απορρόφηση και μεταποίηση των καρπών και την παραγωγή νέων προϊόντων. Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθώς και άλλοι παράγοντες του υπουργείου αλλά και του ΕΘΙΑΓΕ.
Στο πλαίσιο της ημερίδας θα γίνει πανελλαδική παρουσίαση του cluster το οποίο θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση της καλλιέργειας. Πρόκειται για έναν συνεργατικό σχηματισμό στον οποίο οι εταίροι συνεργάζονται κάτω από μία κοινή ιδέα. Στην προκειμένη περίπτωση το γκότζι μπέρρυ.
Η καλλιέργεια του γκότζι μπέρρυ αλλά και η συνολική διαχείριση της, με στόχο την παραγωγή τελικών προϊόντων για το καταναλωτικό κοινό, αποτελεί ελπιδοφόρα προοπτική. Ήδη δύο επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση παράγοντας τα πρώτα προϊόντα με γκότζι.
Στην ημερίδα προσκλήθηκαν αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος για απορρόφηση του καρπού και την παραγωγή νέων προϊόντων. Όλες όμως οι προσπάθειες, σε νέες κυρίως καλλιέργειες, απαιτούν σύνεση, γνώση και προπαντός έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Η ημερίδα θα δώσει τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν για όλα αυτά καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται. Γι’ αυτό η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Α’ ΜΕΡΟΣ (συντονιστής: Χρήστος Τράντης)
|
|
10:00-10:30
|
Εγγραφές
– Παραλαβή Φακέλων
|
10:30-10:45
|
Χαιρετισμοί:
· Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, κ. Φώτης Δημητριάδης
· Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας,
κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης
· Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης (*)
|
10:45-11:05
|
«Παρουσίαση του Cluster «Ελληνικό Γκότζι»
Χρήστος Τράντης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας
|
11:05-11:20
|
«Καλλιέργεια
του goji berry στην
Ελλάδα»
Φώτης Μπουκινάς, Βιοκαλλιεργητής
|
11:20-11:40
|
«Εχθροί – Ασθένειες, βιολογική προσέγγιση goji berry»
Γιώργος Χατζηκωστής, Γεωπόνος
|
11:40-12:00
|
Διάλειμμα
– μπουφές
|
Β’ ΜΕΡΟΣ (συντονιστής: Κώστας Βίκας)
|
|
12:00-12:20
|
«Φυσικοί Ζεόλιθοι – Η περίπτωση του goji berry»
Ανέστης Φιλιππίδης, Καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ
|
12:20-12:40
|
«Συστατικά
καρπού, προϊόντα goji berry»
Μαρία Κυριακίδου, Καθηγήτρια Χημικών – Μηχανικών ΑΠΘ
|
12:40-13:00
|
«Η χρήση των φύλλων και των υπολειμμάτων
επεξεργασίας
του goji berry στη διατροφή των ζώων»
Γιώργος Αρσένος, Αναπλ. Καθ./Δντής Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ
|
13:00-13:20
|
«Η σημασία
του goji berry στη διατροφή του σύγχρονου
ανθρώπου»
Νίκος Παπασπανός, Κλινικός Διαιτολόγος
|
13:20-13:40
|
«Προβολή
- προώθηση προϊόντων goji berry»
Παναγιώτης Κυράτσης, Καθ. Εφαρμ. Τμήματος Βιομηχ. Σχεδιασμού ΤΕΙ Δυτικής
Μακεδονίας
|
13:40-13:50
|
Συνόψιση συμπερασμάτων
|
13:50-14:30
|
Συζήτηση - Ερωτήσεις –
Απαντήσεις
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου