Home » » ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ : ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

ΦΙΛΟΖΩΟΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ : ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ

Written By VALTOS on Κυριακή 13 Ιουλίου 2014 | 10:25 π.μ.

Μετά από συνεχή τηλεφωνήματα από φιλόζωους πολίτες για περισυλλογή αδέσποτων ζώων από το Δήμο Αλεξάνδρειας, που είτε ενοχλούν με την παρουσία τους είτε είναι επιθετικά, είτε είναι τραυματισμένα, θα θέλαμε για μια ακόμη φορά να σας γνωστοποιήσουμε τις αρμοδιότητες μας, ώστε να αποφεύγονται τυχόν παρεξηγήσεις.

Καταρχήν ο σύλλογος μας με την επωνυμία «Εθελοντές Φιλόζωοι Αλεξάνδρειας Ε.Φ.ΑΛ», αναγνωρίσθηκε με τη διάταξη 11/2013 του Ειρηνοδικείου Αλεξάνδρειας και καταχωρίσθηκε στο βιβλίο σωματείων του Πρωτοδικείου Βέροιας με αύξοντα αριθμό 30/24-10-2013 και συστάθηκε από ανθρώπους που τους ένωναν οι ίδιοι στόχοι και κοινά οράματα και πάνω απ’ όλα βαθιά αισθήματα φιλοζωίας. Βασικοί σκοποί του σωματείου μας σύμφωνα με το καταστατικό μας που είναι προς δημόσια χρήση ήταν, είναι και θα παραμείνουν η αγάπη, η προστασία και η φροντίδα των ζώων αδέσποτων και μη και η προσπάθεια μας για ανεύρεση τρόπων για την αρμονική συμβίωση αυτών με τους ανθρώπους σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές και κοινωνικές αντιλήψεις και η εξάπλωση αισθημάτων στοργής και αγάπης γι’ αυτά. 
Παράλληλα, η διάδοση και η ενθάρρυνση της υπεύθυνης κηδεμονίας ζώων, καθώς και η προώθηση της φιλοζωίας και του εθελοντισμού.
 Κατά συνέπεια, δεν αναφέρεται πουθενά στο καταστατικό μας η περισυλλογή ζώων, αλλά ούτε και η ευθύνη του συλλόγου μας στην περίπτωση που ο Δήμος προχωρήσει στην κατασκευή καταφυγίου προσωρινής αποθεραπείας και διαμονής αδέσποτων ζώων, καθώς υποχρεούται από το νόμο 4039/2012 να μεριμνήσει για την πρόσληψη υπαλλήλων που θα αναλάβουν τόσο τη σίτιση όσο και την καθαριότητα του χώρου. 
Ο σύλλογος μας στην περίπτωση αυτή σαφώς και θα συνεισφέρει κομμάτι από τον ελεύθερο χρόνο του εθελοντικά, εκτιμώντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ζώα εξαιτίας ανεύθυνων ιδιοκτητών.
 Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί οικονομικά κυρίως να αναλάβει έναν τέτοιο χώρο, τη στιγμή που αποτελεί έναν οργανισμό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με μοναδικούς οικονομικούς πόρους τη μηνιαία συνδρομή των 2.5 ευρώ των μελών του, τις προαιρετικές εισφορές και τις χορηγίες ανθρώπων αλλά και τα έσοδα από εκδηλώσεις , δωρεές και κληροδοσίες.

Πιο συγκεκριμένα, σας γνωστοποιούμε πως μπορούμε να αναλάβουμε περιπτώσεις πράξεων βαρβαρότητας σε βάρος των ζώων και να πραγματοποιούμε σχετικά διαβήματα στις Αρχές, καταπολεμώντας αισθήματα εχθρότητας και μίσους εναντίον των ζώων και προσπαθώντας προς την ευαισθητοποίηση όσο γίνεται περισσότερων ανθρώπων απέναντι σε κάθε είδους ζώου. Σκοπεύουμε να οργανώνουμε επιστημονικές ενημερώσεις για το κοινό, εκστρατείες ζωοφιλίας, εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια, βραβεύσεις προσώπων που έχουν προσφέρει στο σύλλογο, να στηρίζουμε οικονομικά οικογένειες που έχουν ανάγκη και το πιο σημαντικό να συνεχίσουμε το πρόγραμμα φιλοζωικών ενημερώσεων στα σχολεία «Μιλώντας στα παιδιά για τη φιλοζωία: Μια κλωτσιά και ένα φιλί», που ξεκινήσαμε πιλοτικά την άνοιξη και θα ξεκινήσει να «τρέχει» τον Οκτώβριο σε όλα τα σχολεία του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Κατά συνέπεια, δεν έχουμε καμία δυνατότητα να περισυλλέγουμε κουτάβια και μεγαλύτερα ζώα, λόγω καταρχήν έλλειψης χώρου και καθώς τα σπίτια μας είναι από ζώα γεμάτα και λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Μπορούμε όμως να στηρίξουμε οικονομικά τη σίτιση αδέσποτων ζώων και την τους εφόσον βρεθούν πολίτες να τα φιλοξενήσουν ή να τα υιοθετήσουν. 
Στην περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτου ζώου, ο σύλλογος μας θα το δώσει με συμβόλαιο υιοθεσίας, εμβολιασμένο, τσιπαρισμένο, αποπαρασιτωμένο και σε ειδικές περιπτώσεις στειρωμένο. Επίσης, μπορούμε να προτείνουμε κτηνιάτρους που μας έχουν κάνει ειδικές τιμές για να στειρώσετε τα ζώα σας. 
Αδυνατούμε να αναλάβουμε να φιλοξενήσουμε τραυματισμένα ζώα, μπορούμε όμως να επικοινωνήσουμε με κτηνιάτρους, οι οποίοι ελπίζουμε να μας βοηθήσουν περιθάλποντας το ζώο και, εφόσον το επιτρέπουν τα οικονομικά μας να στηρίξουμε χρηματικά την αποθεραπεία ενός τραυματισμένου ζώου.
 Επίσης, είμαστε πάντα στη διάθεση σας να στηρίζουμε υιοθεσίες δεσποζόμενων ζώων διαδικτυακά μέσα από τις σελίδα μας και την ομάδα στο facebook «Ε.Φ.ΑΛ, Υιοθετώ ένα αδέσποτο», αρκεί να διαθέτουν αριθμό microchip, όπως ξεκάθαρα προστάζει ο νόμος.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της ύπαρξης του συλλόγου μας δουλεύουμε καθημερινά στο «δρόμο», όπως άλλωστε και τα περισσότερα φιλοζωικά σωματεία, έχουμε περιθάλψει πάρα πολλά ζώα που άλλα τα υιοθετήσαμε οι ίδιοι και άλλα δόθηκαν σε κατάλληλες οικογένειες. Σιτίζουμε καθημερινά, εμβολιάζουμε, θεραπεύουμε από ψώρα, στειρώνουμε, μέσω και του συλλόγου μας ζώα που θα δοθούν σε οικογένειες, έχουμε κάνει καταγγελίες στην Αστυνομία σχετικά με φαινόμενα κακοποίησης ζώων αλλά και σε τραγικές περιπτώσεις φόλας από την οποία έχουμε μέσα σ’ αυτούς τους μήνες χάσει πάρα πολλά ζώα. 
Παράλληλα, έχουμε «ενοχλήσει» με σκοπό να συμμορφωθούν, πολλούς ανεύθυνους ιδιοκτήτες σκύλων που τα είχαν παρατημένα στην τύχη τους σε μπαλκόνια και αυλές ως άχρηστα αντικείμενα.

Επιπρόσθετα, έχουμε τη στήριξη πολλών ανθρώπων σημαντικών του χώρου που μας μεταδίδουν τόσο την επιστημονική τους γνώση όσο και μας στηρίζουν στο μέτρο που μπορούν στον καθημερινό αγώνα που δίνουμε να σταθούμε δίπλα στα ζώα που δεν ήρθαν από τον ουρανό ως αδέσποτα αλλά έχουν δημιουργηθεί από ανεύθυνους ανθρώπους.
 Δεν έχουμε στήριξη ανάλογη του πληθυσμού του Δήμου Αλεξάνδρειας από ενεργούς πολίτες και μετά το πέρας των φετινών Δημοτικών εκλογών καμία στήριξη από το Δήμο ο οποίος πολλές φορές μετά από τηλεφωνήματα πολιτών για αδέσποτα ζώα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες που σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 του αναλογούν.

Συμπερασματικά, στην περίπτωση κάποιου επιθετικού αδέσποτου ζώου, κουταβιών που βρίσκονται μέσα σε κουτιά παρατημένα, σε δρόμους, πάρκα και κανάλια, γιατί πολλοί από εσάς δεν έχετε καταλάβει την σοβαρή ευθύνη της κατοχής ενός ζώου, αλλά και τραυματισμένων από αυτοκίνητα που δυστυχώς αποτελεί μια νέα «μόδα» στην πόλη μας, μοναδικός αρμόδιος για την περισυλλογή τους είναι ο Δήμος Αλεξάνδρειας.

Ο σύλλογος μας αποτελείται από ανθρώπους που εθελοντικά παραχωρούν άπλετο ελεύθερο χρόνο, δεν είναι υπάλληλοι κανενός, δεν είναι πλούσιοι, δεν είναι αργόσχολοι, έχουν κοινωνική ζωή, χρειάζονται σίγουρα ελεύθερο προσωπικό χρόνο και προσπαθούν καθημερινά με όσα μέσα διαθέτουν για το καλό των ζώων. 
Είμαστε μια ομάδα για να το θέσουμε πιο σωστά, που επιλέξαμε να ιδρύσουμε ένα σωματείο προκειμένου να έχουμε νομικό πρόσωπο και να μπορούμε να τρέχουμε καλύτερα για υποθέσεις που αφορούν τα ζώα, καθώς στην Ελλάδα δυστυχώς τα νομικά πρόσωπα έχουν καλύτερες πιθανότητες να λειτουργήσουν τη γραφειοκρατία και τους καρεκλοκένταυρους και όχι γιατί έχουμε καμιά διάθεση να εμπλουτίσουμε το βιογραφικό μας με θέσεις σε ΔΣ συλλόγων. Ο βασικός λόγος είναι ότι έχουμε μάλλον συνείδηση, κάτι που λείπει από την πλειονότητα των ανθρώπων γύρω μας, των οποίων η συνείδηση τους τελειώνει στο τηλέφωνο που πολλές φορές απλά μας καλούν ενημερωτικά να μας πούνε πού είδαν ένα ζώο σε ανάγκη και η κουβέντα καταλήγει στο γνωστό «κάντε κάτι εσείς το σωματείο». 
Αυτοί που κάλεσαν, ανακουφισμένοι που έπραξαν το σωστό, θεωρούν μέσα στο μυαλό τους ότι λειτούργησαν σαν ενεργοί πολίτες. 

Επίσης δεν είμαστε κτηνίατροι, ούτε διαθέτουμε κλινικές. 
Η λογική άλλωστε προστάζει, πως όταν βρεις ένα τραυματισμένο ζώο, το πας στο πλησιέστερο κτηνιατρείο. Τέλος, οι φιλοζωικές δεν είναι ο «μπόγιας»!!!! Εκκλήσεις τύπου «ελάτε να τα μαζέψετε και να τα πάρετε σπίτι σας», το μόνο που πετυχαίνουν είναι να μας βγάζουν έξω από τα ρούχα μας. Όλοι όσοι ενοχλείστε μπορείτε να καταγγείλετε τους ανεγκέφαλους που απλά παράτησαν τα ζώα τους, καθώς αν τους έρθουν μερικά πρόστιμα, ίσως κάποια στιγμή θα συμμορφωθούν. Τόσο απλά!!! 
Το να ωρύεσαι στο τηλέφωνο σε έναν εθελοντή φιλόζωο, που απλά κάνει ό,τι μπορεί έχοντας αναλάβει το ρόλο της πολιτείας, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να το κάνει, δε σε καθιστά ενεργό φιλόζωο ούτε ευσυνείδητο πολίτη. Φιλοζωική είναι όλοι οι πολίτες. 

Σας καλούμε λοιπόν, να στηρίξετε το έργο μας με όσα μέσα διαθέτει ο καθένας και να πορευτούμε όλοι μαζί στο δρόμο της φιλοζωίας που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα αλλά σου χαρίζει πολύ συχνά σημαντικές στιγμές απόλυτης ευτυχίας.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ του συλλόγου Ε.Φ.ΑΛ
Share this article :

2 σχόλια:

  1. Μα τι λέτε κυρίες μου? Μας μαλώνετε? Πρώτα διαφωνώ απόλυτα μαζί σας, διότι σε μια εποχή που υπάρχουν άνθρωποι που πεινούν, που υποφέρουν, που δεν έχουν ιατρική περίθαλψη, που μένουν χωρίς ρεύμα, που δεν έχουν να πάρουν ένα μπουκάλι γάλα για τα παιδιά τους που λυποθιμούν από την πείνα, εσείς ασχολείσθε με τα σκυλιά!! Βέβαια ο χορτάτος δεν σκέπτεται τον πεινασμένο. Στο κύριο θέμα τώρα. Ο ρόλος σας ποιος είναι να κάνετε διαπιστώσεις και συναθροίσεις? Να ρίχνετε ευθύνες σε άλλους? Να το παίζετε φιλόζωοι? Δεν σας άκουσα να μιλάτε για τις κυρίες που κουβαλάνε τα σκυλιά τους στις παιδικές και στα πάρκα και να βρομίζουν τους χώρους. Τα περιμένετε όλα από τους άλλους, εσείς απλά προεδρεύετε !! Εσείς κ Παπαποστόλου που παραπονείστε ότι ο Δήμος σας εγκατέλειψε μετά τις εκλογές, γιατί δεν το λέτε στον αρχηγό σας τον Δημητριάδη το παράπονο σας? Μήπως δεν είναι Δήμαρχος μέχρι 31/08/2014? Θα ήθελα πολλά να σας γράψω, ξέρω όμως πως είναι φωνή βοώντος εν τι ερήμω .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε ρε φούρκα που σας χρειάζεται που βγαίνετε από τα ρούχα σας από την αγανάκτηση. Εμείς να δείτε τι αισθανόμαστε όταν διαβάζουμε αυτές τις ανοησίες σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger