Home » » Έρευνα στα κέντρα …θανάτου – Επιθεωρητές στις ιδιωτικές κλινικές “Απεξάρτησης”

Έρευνα στα κέντρα …θανάτου – Επιθεωρητές στις ιδιωτικές κλινικές “Απεξάρτησης”

Written By VALTOS on Τρίτη 22 Ιουλίου 2014 | 4:36 μ.μ.


Το υπουργείο Υγείας ανοίγει επιτέλους το φάκελο των παράνομων μονάδων που υπόσχονται σωτηρία από τα ναρκωτικά.

Έστω και με πολυετή καθυστέρηση το υπουργείο Υγείας …αντιλήφθηκε ότι ιδιωτικές μονάδες που τάζουν απεξάρτηση από τα ναρκωτικά λειτουργούν παράνομα. Η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας για συστηματικούς ελέγχους σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών μονάδων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Ρεπορτάζ: Βάσω Σαμακοβλή

Στις αρχές του 2014, με μία συγκλονιστική επιστολή – γροθιά στο πρόβλημα των ναρκωτικών, ο τότε δημοτικός σύμβουλος και πλέον νεοκλεγείς δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, θρηνώντας την απώλεια του 32χρονου ανιψιού του από τη χρήση, βρήκε το κουράγιο να σπάσει τη σιωπή γύρω από την επικίνδυνη λειτουργία των παράνομων ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης. Φαίνεται ότι τότε έβαζε το δικό του λιθαράκι, ώστε να σπάσει το “απόστημα”.

Υπόσχονται θεραπεία έναντι αδράς αμοιβής, περιέγραφε τότε στην επιστολή του, έχοντας βιώσει από κοντά τις προσπάθειες του ανιψιού του για απεξάρτηση, αλλά και την ψυχική και οικονομική εκμετάλλευση της οικογένειας του νεαρού, που ξεπούλησε την περιουσία της για την είσοδό του σε ένα ιδιωτικό κέντρο.

“…Μοιραία να τους οδηγούν σ’ αυτούς που τους υπόσχονται θεραπεία, απεξάρτηση, υγεία (με το αζημίωτο βέβαια 30.000 – 40.000 ετησίως και αφορολόγητα) και στο τέλος τίποτα, όλα ψέματα και να απομένει η πίκρα στα χείλη των γονιών”, έγραφε η επιστολή, την οποία δημοσίευε σε πρωτοσέλιδο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Μία κινητικότητα παρατηρήθηκε, μετά την τόλμη να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Στοιχεία ζητήθηκαν και παραδόθηκαν. Ομως, μόλις προχθές προαναγγέλθηκε η έρευνα για τα παράνομα κέντρα απεξάρτησης.

Την ίδια στιγμή, η επιστολή – παρέμβαση δημιουργούσε γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της οικογένειας του αδικοχαμένου 32χρονου στον Αλμυρό και άλλων οικογενειών που έχασαν τα δικά τους παιδιά από τη χρήση, ενώ είχαν εναποθέσει τις ελπίδες για τη σωτηρία τους στα κέντρα – μαϊμού.

Ενδεικτική είναι η προσπάθεια μητέρας χρήστη που “χάθηκε”, ενώ βρίσκονταν φιλοξενούμενος σε ένα από τα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης. Η μητέρα του, από τα Τρίκαλα, αναζητώντας κάθε στοιχείο γύρω από την υπόθεση, εντόπισε τα δημοσιεύματα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ και ήρθε σε επαφή με την εφημερίδα, ενώ στη συνέχεια μετέβη στον Αλμυρό σε μια προσπάθεια να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

Η απελπισία της μάνας ήταν απερίγραπτη. Μέσα στο θρήνο της για το παλικάρι της που το πήρε νεκρό από το “κέντρο απεξάρτησης” -και μάλιστα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες χτυπημένο σε διάφορα σημεία του σώματος- είχε βρει τη δύναμη και αναζητούσε συμμάχους, ώστε να πληρώσουν όσοι έφταιξαν, αλλά και να σωθούν άλλα παιδιά από τα χέρια κάθε κομπογιαννίτη.

Με πολυτελές περιτύλιγμα…

Ιδιωτικές κλινικές ή βίλες που βαφτίζονται “κλινικές”, με προγράμματα και μεθόδους αμφιβόλου αποτελέσματος και άγνωστο εάν και από ποιους επιτηρούνται ως προς την επιστημονική καταλληλότητά τους, είχαν μετατρέψει σε ζούγκλα, για πολλά χρόνια, το χώρο της αποτοξίνωσης.

Το μηνιαίο κόστος που καλούνται οικογένειες τοξικομανών να πληρώσουν είναι τεράστιο. Η ταρίφα φτάνει ακόμη και τις 4.000 το μήνα! Μπροστά, όμως, στη σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής και με δεδομένες τις μεγάλες λίστες αναμονής σε εγκεκριμένα προγράμματα, δεν θα διστάσουν να ρευστοποιήσουν περιουσίες, να ξεπουληθούν ή ακόμη και να ικετεύσουν για δανεικά. Τα μεγάλα ποσά δε, τα οποία θα κατευθυνθούν για τα υποσχόμενα απεξάρτηση ιδιωτικά κέντρα, σε ορισμένες περιπτώσεις θα ακολουθήσουν μαύρη …διαδρομή.

Η κατάθεση γίνεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων ατόμων, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τη λειτουργία της κλινικής, και τα χρήματα θα χαθούν, δεν θα φορολογηθούν.

Τα παράνομα ιδιωτικά κέντρα στεγάζουν τη λειτουργία τους σε ενοικιαζόμενες βίλες και δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις λειτουργίας. Απεναντίας, υπόσχονται απεξάρτηση, κερδοσκοπώντας σε βάρος των χρηστών και των οικογενειών τους, δίχως να διαθέτουν τις στοιχειώδεις δομές και το επιστημονικό προσωπικό.

Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, η “επίσκεψη” μέσω ιστοσελίδων στις εγκαταστάσεις και η περιήγηση στα προγράμματα που ακολουθούν, μαρτυράει την προχειρότητα της λειτουργίας τους.

Οι γονείς, μέσα στην αγωνία, την απόγνωση και την άγνοιά τους, φτάνουν σε σημείο να πειστούν για την ένταξη του παιδιού τους σε ένα ιδιωτικό πρόγραμμα αποτοξίνωσης. Τις περισσότερες φορές, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και το κυριότερο χωρίς κανένα έλεγχο από πουθενά.

Κανείς δεν έχει υποβάλει αίτημα για άδεια

Η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα ενεργοποιώντας προχθές τον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας και του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας στο ευαίσθητο πεδίο των ιδιωτικών μονάδων απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, τόνιζε ότι “είναι άμεση ανάγκη να εξακριβωθεί η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και κατά επέκταση να προστατευθεί η υγεία και η ζωή των, υπό εξάρτηση ατόμων”, υπογραμμίζει.

“Κανείς από τους καταγγελόμενους φορείς δεν έχει υποβάλλει αίτημα έκδοσης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, με αποτέλεσμα οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους στις τρεις βαθμίδες αντιμετώπισης της εξάρτησης από ουσίες, δηλαδή στην πρόληψη – ενημέρωση, τη θεραπευτική αποκατάσταση και την κοινωνική επανένταξη να είναι αμφιβόλου ποιότητας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιοι είναι οι εγκεκριμένοι φορείς απεξάρτησης

Εγκεκριμένοι φορείς παροχής υπηρεσιών απεξάρτησης είναι οι εξής :
1. Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Ψ.Ν.Α.) – 18 Ανω
2. Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
3. Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ)
4. Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)

Σε αυτούς τους εγκεκριμένους φορείς παρέχονται πιστοποιημένες υπηρεσίες πρόληψης, ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης και έγκυρης παρέμβασης, μείωσης της βλάβης, φαρμακευτικής αντιμετώπισης της εξάρτησης (ΟΚΑΝΑ), αλλά και ψυχοκοινωνικής προσέγγισης σε στεγνά προγράμματα, καθώς και υπηρεσίες κοινωνικής επανένταξης των ατόμων με προβλήματα εξάρτησης από εξαρτησιογόνες ουσίες.
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger