Home » » ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ - ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ;

ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΩΡΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ - ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΩΡΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ;

Written By VALTOS on Σάββατο 28 Μαρτίου 2015 | 8:54 μ.μ.


Στο θερινό ωράριο μπαίνουμε από τα ξημερώματα της Κυριακής 29 Μαρτίου, οπότε αλλάζει και η ώρα. Συγκεκριμένα, στις 03:00 το πρωί, οι δείκτες των
ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04:00. Η επαναφορά της ώρας στην κανονική θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, δηλαδή στις 25 Οκτωβρίου 2015.


Στις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής, το ρολόι γυρίζει μια ώρα μπροστά μεταφέροντας τον χρόνο σε θερινή… διάσταση. Πότε καθιερώθηκε ο θεσμός της θερινής ώρας στην Ελλάδα και ποιοι ήταν οι λόγοι πίσω από αυτό;

Ο επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, κ. Διονύσης Σιμόπουλος γυρίζει το ρολόι για λίγο πίσω απαντώντας σε διάφορα ερωτήματα.



«Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν τα οξυμένα ενεργειακά προβλήματα μας ανάγκασαν να βρούμε τρόπους εξοικονόμησης της ενέργειας. Σύμφωνα με αυτόν, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου την οποία αφαιρούμε και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου. Έτσι, όταν έχουμε θερινή ώρα ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα – σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια μας – οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ήλιου και στην ώρα που πάμε για ύπνο. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές μας απ’ ό,τι αν δεν αλλάζαμε την ώρα» αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος σε δηλώσεις του στο «Βήμα».

Σύμφωνα με τον κ. Σιμόπουλο, στη Βρετανία την πρώτη σοβαρή εισήγηση για την θεσμοθέτηση της θερινής ώρας είχε κάνει ο λονδρέζος κατασκευαστής κτιρίων Γουίλιαμ Γουίλετ, το 1907 που οδήγησε το βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει την εφαρμογή της πρότασης του το 1909.

Η θερινή ώρα εφαρμόστηκε τελικά στη Βρετανία το 1916, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Γουίλετ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αλλαγή της ώρας εφαρμόστηκε με την προσθήκη δύο ωρών το καλοκαίρι και μίας ώρας τον χειμώνα με αποτέλεσμα την μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

«Όλα αυτά όμως σημαίνουν ότι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, η ημέρα δεν θα έχει διάρκεια 24 ωρών αλλά μόνο 23 ώρες, αν και την ώρα που θα “χάσουμε” αύριο θα την προσθέσουμε την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οπότε η ημέρα εκείνη θα έχει διάρκεια 25 ωρών» εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger