Home » » ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ- ΚΑΡΠΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ- ΚΑΡΠΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΒΡΕΦΗ

Written By VALTOS on Κυριακή 15 Απριλίου 2012 | 7:45 μ.μ.


Οι πρώτες βοήθειες είναι ένα αντικείμενο στο οποίο θα έπρεπε να είχαμε εκπαιδευτεί από μικρότερες ηλικίες με την μέριμνα του κράτους , φυσικά στην ΕΛΛΑΔΑ ζούμε οπότε θα προσπαθήσουμε από εδώ να δώσουμε ορισμένες βασικές αρχές ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ.
Το ιδανικό θα ήταν να παρακολουθήσετε κάποιο σεμινάριο ώστε να κάνετε πρακτική εξάσκηση , ένα τέτοιο σεμινάριο έγινε πρόσφατα στην ομάδα εθελοντών ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ του τμήματος ΥΓΕΙΑΣ.
Η Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή (ΑΚΑ) μπορεί να συμβεί στον καθένα χωρίς κανένα προηγούμενο ιστορικό και ανεξαρτήτου ΗΛΙΚΙΑΣ , κάθε χρόνο 700.000 Ευρωπαίοι και 330.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από Στεφανιαία Νόσο.
Στην περίπτωση της ΑΚΑ ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και την αναπνοή του αν δεν αποκατασταθεί με κάποιο τρόπο ο ΘΑΝΑΤΟΣ θα επέλθει σίγουρα.
εικονα 1
Η ΚΑΡΠΑ (κάρδιο αναπνευστική αναζωογόνηση ) και η χρήση ΑΕΑ (αυτόματου εξωτερικού απινιδωτη) είναι απαραίτητες .
Με τον όρο ΚΑΡΠΑ εννοούμε το κατά το κοινός λεγόμενο «φιλί της ζωής» ενώ το ΑΕΑ είναι ένας πλήρως αυτοματοποιημένος απινιδωτης.
Ένα απαραίτητο για όλα τα σπίτια εργαλείο είναι η Προσωπίδα για εμφυσήσεις ή ειδικά μαντιλάκια για τον ίδιο σκοπό αν φυσικά δεν διαθέτουμε ένα από τα 2 ερχόμαστε σε επαφή με τον ασθενή με τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί(μεταδοτικές ασθένειες).
Η ΚΑΡΠΑ γίνετε ως εξής :
εικονα 2

Αφού ελέγξουμε τον γύρω χώρο από το θύμα για κινδύνους που μπορεί να «κρύβονται» (ηλεκτροφόρα καλώδια , κυκλοφοριακή κίνηση κ.λ.π) , ειδοποιούμε αν δεν υπάρχει άλλος για να το κάνει το κέντρο πρώτων βοηθειών 112 πιάνει παντού (166 για Ελλάδα).
Κοιτάμε αν ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και αν αναπνέει. Αν όχι τον τοποθετούμε σε μια επίπεδη επιφάνεια τοποθετούμε την βάση της παλάμης μας στο κέντρο του στέρνου , το άλλο χέρι πάνω από το πρώτο αλληλοπλεγμενα και με τεντωμένους αγκώνες κάθετα πάνω από το σώμα του θύματος χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος συμπιέζουμε τον θώρακα περίπου 5 εκατοστά (εικονα 1) , και αφήνουμε συνεχίζουμε για 30 θωρακικές συμπιέσεις και στην συνεχεία δίνουμε εμφυσήσεις ως εξής :


εικονα 3
Κρατώντας το μέτωπο με το ένα χέρι ανασηκώνουμε το πιγούνι τραβώντας το δυνατά προς τα έξω(εικονα 2) , κλείνουμε την μύτη και φυσάμε μέχρι να δούμε τον θώρακα να αναβαίνει(εικονα 3). Το κάνουμε 2 φορές και μετά ξανά 30 συμπιέσεις ελέγχοντας ανά τακτά διαστήματα για αναπνοή ( αυτί στο στόμα του ασθενή).

Για ενήλικες ξεκινάμε με 30(συμπιεσεις)-2(εμφυσησεις).
Για παιδιά και περιπτώσεις πνιγμού πρώτα 5 εμφυσήσεις και μετά 30-2.

Στα παιδία ο τρόπος συμπιέσεων κρίνετε ανάλογα την ηλικία :
Παιδία με ένα χέρι.
Βρέφη με δυο δάχτυλα.
Και μικρές συμπιέσεις και εμφυσήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ 








Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger