Home » » ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ- ΠΝΙΓΜΟΝΗ (ΠΝΙΓΜΟΣ)

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ- ΠΝΙΓΜΟΝΗ (ΠΝΙΓΜΟΣ)

Written By VALTOS on Τρίτη 24 Απριλίου 2012 | 6:19 μ.μ.

Το αρθρο επιμελήθηκε η ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Διασωστρια μέλος της Ελληνικής Ομαδας Διάσωσης

Πνιγμονή


πνιγμονή = πνιγ- (του πνίγω) + -μονή = ΑΣΦΥΞΙΑ
Γενικές Συμβουλές

ΑΠΟΦΡΑΞΗ ΑΕΡΑΓΩΓΟΥ (ΠΝΙΓΜΟΝΗ)
Η πνιγμονή συμβαίνει όταν ένα ξένο σώμα, για παράδειγμα ένα κομμάτι τροφής σφηνωθεί στο πίσω μέρος του λαιμού και με αυτόν τον τρόπο αποφράζει την είσοδο προς την τραχεία.
Ένα τέτοιο θύμα μπορεί να εμφανίσει δυσκολίες στην αναπνοή και να μελανιάσει. Εάν έχει τις αισθήσεις του μπορεί να προσπαθήσει να σας δείξει ότι πνίγεται, δείχνοντας ή πιάνοντας τον λαιμό του με τα χέρια του


Απόφραξη αεραγωγού στους ενήλικες (πνιγμονή)

Προσπαθήστε να καθησυχάσετε το θύμα. Εάν αναπνέει, ενθαρρύνετε το να βήξει και μην κάνετε τίποτα άλλο .

Εάν δείξει σημεία επιδείνωσης ή σταματήσει να βήχει: σταθείτε στο πλάι του και ελαφρά πίσω του.

Υποστηρίξτε το στήθος του με το ένα σας χέρι και γείρτε τον καλά μπροστά, έτσι ώστε όταν το αντικείμενο που αποφράζει μετακινηθεί, να βγει προς τα έξω.

Δώστε έως 5 απότομα χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

Εάν αυτό αποτύχει, δοκιμάστε κοιλιακές ωθήσεις. Αυτές οι ωθήσεις προκαλούν μια απότομη μετακίνηση αέρα από τους πνεύμονες προς τα έξω

Σταθείτε πίσω από το θύμα και βάλτε και τα δύο χέρια σας γύρω από το πάνω μέρος της κοιλιάς, ακριβώς κάτω από τις πλευρές.

Ακουμπήστε τη γροθιά σας στο σημείο αυτό και τυλίξτε την με την παλάμη του άλλου σας χεριού.

Οι κοιλιακές ωθήσεις προς τα μέσα και πάνω, είναι γνωστές σαν χειρισμός Heimlich. Το αντικείμενο που αποφράζει τον αεραγωγό μπορεί να πεταχτεί από το στόμα.

Δώστε μέχρι 5 ωθήσεις και μετά 5 επιπλέον κτυπήματα στην πλάτη, αν χρειαστεί. Συνεχίστε εναλλάσσοντας τα 5 κτυπήματα στην πλάτη με 5 κοιλιακές ωθήσεις, έως ότου αφαιρεθεί το ξένο σώμα.


Εάν το θύμα χάσει τις αισθήσεις του:

Γυρίστε το στο πλάι και δώστε 5 κτυπήματα στην πλάτη, ενώ βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Εάν αυτό δεν αφαιρέσει το ξένο σώμα, δώστε μέχρι 5 κοιλιακές ωθήσεις

Γονατίστε πάνω στο θύμα "καβάλα" και με τα χέρια σας στο πάνω μέρος της κοιλιάς, δώστε τις ωθήσεις προς τα επάνω. Τις ωθήσεις μπορείτε να τις κάνετε και όταν είστε γονατισμένοι στο πλάι του θύματος.

Εάν το ξένο σώμα δεν αφαιρεθεί μετά από 5 χτυπήματα στην πλάτη και 5 κοιλιακές ωθήσεις και το θύμα δεν αναπνέει, δοκιμάστε να του δώσετε αναπνοές



Μη δοκιμάσετε να κάνετε κοιλιακές ώσεις σε ένα βρέφος γιατί μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στα εσωτερικά του όργανα.

Απόφραξη αεραγωγού σε παιδί:

Ένα παιδί μπορείτε να το τοποθετήσετε πάνω στα γόνατα σας, με το κεφάλι προς τα κάτω και να του δώσετε μέχρι 5 κτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις δύο ωμοπλάτες.

Εάν αυτό αποτύχει, γυρίστε το παιδί ανάσκελα και δώστε μέχρι 5 θωρακικές ωθήσεις. Αυτές γίνονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι θωρακικές ωθήσεις, αλλά πρέπει να είναι πιο απότομες και με βραδύτερο ρυθμό προσπαθώντας με κάθε ώθηση να αφαιρέσετε το ξένο σώμα.


Εάν και αυτό αποτύχει και το παιδί δεν αναπνέει, ελέγξτε το στόμα και προσεκτικά αφαιρέστε κάθε ορατό ξένο σώμα. Μετά δοκιμάστε να δώσετε μέχρι 5 αναπνοές.

Εάν όλα αυτά δεν επιτύχουν δώστε 5 χτυπήματα στην πλάτη και συνεχίστε με 5 κοιλιακές ωθήσεις, με λιγότερη βέβαια δύναμη από ότι σε έναν ενήλικα.

Εάν πάλι δεν υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, συνεχίστε με κύκλους των 5 χτυπημάτων στη πλάτη, 5 θωρακικών ωθήσεων, 5 αναπνοές, 5 χτυπήματα στη πλάτη, 5 κοιλιακές ωθήσεις, 5 αναπνοές κ.ο.κ










δειτε τα βινεακια:










Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger