Home » , » ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.....(ερευνα του VALTOU)

ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.....(ερευνα του VALTOU)

Written By VALTOS on Κυριακή 8 Απριλίου 2012 | 5:05 μ.μ.

Ελληνες μεταναστες στην Αμερικη
“Τη φρικιώδη κατάστασιν των Αλβανων αναγιγνώσκομεν εν τη Δέμβερ του Κολοράδου συναδέλφω “Νέα”. Κατά την εν συναδέλφον ταύτην, ήτις δημοσιεύει εν πλάτει την έκθεσιν του εκεί αστυάτρου, Πακιστανοι ζώσιν υπό τους χειρίστους της υγιεινής και ανθρωπότητος κανόνας.
Η αστυνομία εύρε περί τους 25 Ινδους κοιμώμενους και διαιτωμένους εις εν στενότατον δωμάτιον.
Αμέσως η αστυνομία εξεδίωξε τούτους εκείθεν και απολύμανε καταλλήλως το δωμάτιον τούτο, εξ ού ηπειλείτο η υγεία του περίοικου πληθυσμού. Ένεκα τούτου η συνάδελφος εφημερίς επιτίθεται δρυμήτατα κατά των
Παλαιστινιων, λέγει δ’ ότι εκ της ελεεινής τούτων υγιεινής καταστάσεως απειλείται η υγεία όλης της πόλης”.
Αντικαθιστοντας τις λέξεις με τα κίτρινα γράμματα ,με την λέξη Έλληνες θα μπορέσετε να διαβάσετε το πραγματικό κείμενο όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αστήρ του Σικάγου με ημερομηνία 5/3/1909.


Θα προσπαθήσουμε μέσα από αυτήν την έρευνα να γνωρίσουμε πως αντιμετωπίστηκαν οι έλληνες μετανάστες κατά τα πρώτα χρόνια στις χώρες που βρέθηκαν και να τις συγκρίνετε με το πώς αντιμετωπίζουμε σήμερα τους μετανάστες εδώ.

Ξέρουμε ότι πολύ θα σκεφτείτε ότι δεν γίνετε να συγκριθούν , πως είναι τελείως διαφορετικές οι γεωπολιτικές και οικονομικές καταστάσεις των χωρών εκείνων τότε με την Ελλάδα του σήμερα , μπορείτε να σκεφτείτε και να πείτε (αφήστε τα σχόλια σας) πολλές διαφορές , γεγονός παραμένει ότι ΟΛΟΙ οι μετανάστες παντού αντιμετωπίστηκαν τουλάχιστον με δυσπιστία και εχθρικότατα από τους γηγενείς πληθυσμούς, όπως γεγονός παραμένει και ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ σε αντίθεση με άλλες χώρες που πολύ γρήγορα δημιούργησαν νομοθεσίες για τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Εδώ αφήνουν τους πολίτες να αγανακτήσουν και να συγκρουστούν με τους μετανάστες…….ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.


Προσφυγες της Σμυρνης στην Αθηνα
Αυτό συνέβη ακόμα και σε εσωτερικούς μετανάστες ή πρόσφυγες ίδιας εθνικότητας όπως οι Έλληνες της Σμύρνης που όταν βρέθηκαν στην «μαμά πατρίδα» αντιμετωπίστηκαν ως ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΟΙ (
Ο αρχικός εκνευρισμός που ένοιωσαν οι ντόπιοι για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής πήρε σύντομα τη μορφή εχθρότητας. Η ρατσιστική συμπεριφορά κατά των προσφύγων θα αποτελέσει γενικευμένη κοινωνική συμπεριφορά, τόσο των ελλαδιτών Ελλήνων, όσο και των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων που κατοικούσαν τότε στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξουν σημαντικές εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. «Η βρισιά ΄΄τουρκόσπορος΄΄ μαζί με σωρό ανάλογες βρισιές, όπως ΄΄σκατοουγλούδες΄΄, ΄΄παληοαούτηδες΄΄ κ.λπ. ήταν στην ημερήσια διάταξη, από ανώτερα και κατώτερα κυβερνητικά όργανα…» Το συναίσθημα αυτό περιγράφεται από τον Π. Κανελλόπουλο: «Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που από το 1915 είχε διχασθεί δεν αντίκρυσε τους πρόσφυγες με συμπάθεια, όταν τα αδυσώπητα κύματα της ιστορίας τους έριξαν πάνω στους βράχους της Ελλάδας. Δεν υπήρξε συμπάθεια, δεν υπήρξε απάθεια, υπήρξε αντιπάθεια.». Για τους ίδιους τους πρόσφυγες, η επαφή με τους γηγενείς υπήρξε ένα τραυματικό πολιτισμικό σοκ)
 , ή τους ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ που στην ΑΛΒΑΝΙΑ τους ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ και εδώ ΑΛΒΑΝΟΥΣ (το τελευταίο μου ζήτησε να το πω ένα παιδί που γνώρισα και μου είπε το παράπονο του) και τόσες άλλες περιπτώσεις.

Η μετανάστευση των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε σε δυο κύματα, το πρώτο μετά την ήττα στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και την οικονομική εξαθλίωση των βαλκανικών πολέμων πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κυρίως στην ΑΜΕΡΙΚΗ , ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ και ΝΟΤΙΟ ΑΦΡΙΚΗ (σύμφωνα με τα στατιστικά το 8% του πληθυσμού μετανάστευσε από 1900-1920).

Το δεύτερο και μεγαλύτερο κύμα πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου με τους ηττημένους του εμφυλίου να φεύγουν για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και τους εξαθλιωμένους Βορειοελλαδίτες επί το πλείστον σε Γερμάνια , Σουηδία , Καναδά και αλλού.

Το ταξίδι από την Ελλάδα με πλοίο ήταν δύσκολο και οι εξαθλιωμένοι έλληνες φτάνοντας στην ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ ειχανε να αντιμετωπίσουν και των προσβλητικό πολλές φορές έλεγχο από το 1960 και μετά που πραγματοποιούσαν οι Αμερικανικές Αρχές βάζοντας τους σε καραντίνα στο νησί Ελλις Αιλαντ.
Τα στοιχεία από την Αυστραλία δείχνουν ότι ούτε εκεί οι έλληνες αντιμετωπίστηκαν καλύτερα , καθώς με την πολιτική της Αυστραλιανής κυβέρνησης από το 1901-1950 κατέταξε τους έλληνες στην κατηγορία των «λευκών μεταναστών» στην ίδια κατηγορία με Ιταλούς , Γιουγκοσλάβους και Αλβανούς κάτι που προκαλούσε τα ρατσιστικά σχόλια των γηγενών dagoes ( βρωμιάρηδες μελαψούς) τους αποκαλούσαν ( πηγή http://www.iospress.gr/ios1999/ios19991128a.htm ).


Βλέποντας κάνεις τα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά την εγκληματικότητα των μεταναστών στην Ν.Υορκη των τότε χρόνων καταλαβαίνει ότι οι συμπατριώτες μας δεν υπήρξαν και τόσο «καλά παιδιά» η τουλάχιστον η καχυποψία των αρχών τους είχε βάλει στο στόχαστρο , τα στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα προερχόμενα από την "Έκθεση Ουίκερσαμ" και δημοσιεύονται στο έργο του Thorsten Sellin "Culture Conflict and Delinquency" (New York, Social Science Research Council, 1938). Πρόκειται για ένα κλασικό έργο της παγκόσμιας εγκληματολογικής βιβλιογραφίας, γραμμένο από έναν διαπρεπή επιστήμονα.

Στο σύνολο των αδικημάτων οι Έλληνες προηγούνται σαφώς, με 779,5 έναντι μόλις 344 των Ιταλών και 189 των Ρώσων.
* Ειδικά στις ανθρωποκτονίες, οι Έλληνες είναι πραγματικοί πρωταθλητές. Έχουν υπερδεκαπλάσιες επιδόσεις από τους, δεύτερους, Ιταλούς.
* Σαφή υπεροχή επιδεικνύουν οι Έλληνες και στους βιασμούς, τις επιθέσεις, τις κλοπές και τις ληστείες.
* Στα ναρκωτικά οι Έλληνες μετανάστες έχουν περίπου το μονοπώλιο.
* Στο μόνο αδίκημα που υστερούσαν κάπως οι συμπατριώτες μας στη Νέα Υόρκη του 1929 ήταν η οπλοκατοχή. Εκεί προηγούνται σαφώς οι Ιταλοί, με 63,3 έναντι 28,2 των δικών μας.
Είτε το θέλουμε, λοιπόν, είτε όχι, οι Έλληνες ήταν ο μεγάλος πονοκέφαλος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης το μεσοπόλεμο.



Δεν θα πρέπει να αγνοησουμε το γεγονός ότι πολλές φορές οι μετανάστες κατηγορούνταν για αδικήματα λόγο της μη γνώσης της εκαστοτε νομοθεσίας των χωρών που πρησκότανε αλλά αυτό συμβαίνει παντού.

Η ρατσιστική αντιμετώπιση περιγράφετε και στο βιβλίο 3 επιφανών Ελληνοαμερικανών, του Seraphim Canoutas, του Theodore Constant και του Paul Koken, «Α history of the Greeks in the Americas, 1453-1936».

Διαβάζουμε από το βιβλίο :

«Η εξιστόρηση αυτού του βιβλίου δεν θα ήταν πλήρης αν δεν περιελάμβανε και ορισμένα ατυχή επεισόδια που προέκυψαν μεταξύ ελλήνων μεταναστών και ορισμένων άλλων φυλετικών ομάδων σ' αυτή τη χώρα, οφειλόμενα στη ρατσιστική μισαλλοδοξία. Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα και δεν είναι δυνατόν να παραλειφθούν όσο προσβλητικά κι αν είναι» (σ. 149).


Αναφορα σε Ελληνες μεταναστες κλεισμενους σε στρατοπεδα

Επειδη εχει ο καιρός γυρίσματα και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα οδηγεί με αυξανόμενους ρυθμούς προς τρίτο κύμα μετανάστευσης των ελλήνων (Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες περίπου 1.000 Ελληνες έφτασαν με τουριστικές βίζες στην Αυστραλία, αναζητώντας εργασία, στέγη και μια καλύτερη ζωή, ενώ από τον Ιούνιο ο αριθμός των Ελλήνων μεταναστών που έφτασε στη μακρινή χώρα αγγίζει τους 3.000. Διαμένοντας σε ξενώνες και με τους Αυστραλούς να τους αντιμετωπίζουν σαν λαθρομετανάστες, καθώς δεν έχουν άδεια εργασίας, παλεύουν τώρα να βρουν μια δουλειά ώστε να παραμείνουν στη χώρα. «Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει.
27 Νοεμβρίου 2011 πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης
) καλό θα ήταν να γνωρίζουμε την ιστορική πορεία των ελλήνων μεταναστών μέχρι να φτάσουν να διαπρέπουν στις χώρες όπου κατέφυγαν. Ένα μέρος της ερευνάς προέρχεται από τον ΙΟΣ της Ελευθεροτυπίας σε μια έρευνα που είχε κάνει λόγο των ρατσιστικών φαινομένων εναντίων Αλβανών το 1996.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι κακοί Αλβανοί αντικαταστάθηκαν από τους κακούς Πακιστανούς , η ενσωμάτωση των πρώτων πραγματοποιήθηκε , αυτό από μόνο του λέει κάτι , φυσικά η θέση μας δεν είναι της λογικής περάστε ελεύθερα , αλλά πολύ θα ήθελα να μάθω (και αν γνωρίζει κανείς να το στείλει) πόσα είναι τα κονδύλια που λαμβάνει η χώρα μας για τους μετανάστες (περίθαλψη κλπ) , τι έγιναν αυτά τα λεφτά και γιατί το κράτος «έσπρωξε» τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας ουσιαστικά γκετοποιοντας το , ποιες είναι αυτές οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και δεν επιτρέπουν την έκδοση αδειών στους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν , από όσο γνωρίζω από μαρτυρία μετανάστη που προσπάθησε να μπει λαθραία στην Γερμάνια και συνεληφθη τον πήγαν σε κέντρο υποδοχής (πλήρως εξοπλισμένο) και στην συνέχεια τον απέλασαν…..ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ;


Του ΜΙΧΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger