Home » , » Απαντησεις της κυριας ΣΟΦΡΟΝΩΦ-ΤΑΜΠΑΚΗ υποψηφιας βουλευτη του ΚΚΕ στα ερωτηματα του valtou

Απαντησεις της κυριας ΣΟΦΡΟΝΩΦ-ΤΑΜΠΑΚΗ υποψηφιας βουλευτη του ΚΚΕ στα ερωτηματα του valtou

Written By VALTOS on Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012 | 11:30 π.μ.

Η κυρια ΣΟΦΡΟΝΩΦ-ΤΑΜΠΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Είναι 52 ετών , Γεννημένη στη Βέροια , Συνταξιούχος δασκάλα , Μέλος της Ε.Π.Κεντρ.Μακεδονίας ,Εκλεγμένη δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Βέροιας.

Στις εκλογες 6ης Μαιου Εκλέχτηκε Βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό Ημαθίας.

Μετα από τηλεφωνική επικοινωνία που ειχαμε με την ιδια δεχτηκε με χαρα να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα τις καναμε μέσο mail.
Ελπίζουμε η επομενη επικοινωνία να είναι από κοντα μιας και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και νομιζουμε πως θα φανουνε χρησιμες πριν τις κρίσιμες εκλογες που μας έρχονται. 



1) Το ΚΚΕ ζηταει ψήφο αντίστασης ώστε να δημιουργηθεί το ανάχωμα στα νέα μέτρα που πιθανών να έρθουν , σε ποιο βαθμό είναι αυτό εφικτό όταν όπως είδαμε τα τελευταία 3 χρόνια πέρασαν από την βουλή μέτρα που γύρισαν την Ελλάδα πίσω 20 χρόνια ακόμα και με οριακή πλειοψηφία 152 βουλευτών;
Απ:

¨ Αρκετά από τα μέτρα που προβλέπονται στα 2 μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους εδώ και χρόνια εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, που είτε δεν υπάρχουν ΚΚ, είτε έχουν ενσωματωθεί στις κατευθύνσεις του ευρωομονόδρομου. Η καθυστέρηση τους, όπως για παράδειγμα τα μέτρα πόυ αφορούν το ασφαλιστικό, οφείλεται στη δράση των κομμουνιστών, στη δράση των του ταξικού κινήματος του ΠΑΜΕ. Ακόμη και η ίδια η εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας με μειώσεις εως και 40% όπως στην περίπτωση της επιχείρησης Αρβανιτίδη, ακριβώς μπλόκαρε με τη δράση του ΠΑΜΕ, με την ίδια την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Σε αντίθεση με τις δυνάμεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που υπέγραψαν μαζί μειώσεις σε μισθούς στα πολυκαταστήματα, στον ΗΣΑΠ, στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ.

Εδώ ακριβώς βρίσκεται ακόμη μια τεράστια διαφορά του ΚΚΕ από τα άλλα κόμματα φιλομνημονιακά ή αντιμνημονιακά όπως αυτοαποκαλούνται. Υπόσχονται ψίχουλα στους εργαζόμενους, το λαό, κρατώντας τον στην άκρη, στη γωνία. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ρήξεις και αλλαγές, χωρίς σύγκρουση με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους την ΕΕ. Αυτή η πολιτική για να ανατραπεί θέλει πρώτα απ’ όλα την οργάνωση της εργατικής τάξης, του λαού, από τα κάτω.

Ένα κίνημα πιο δυνατό με πανίσχυρο ΚΚΕ, που θα εμποδίζει τα αντιλαϊκά μέτρα. ¨Έτσι καθημερινά θα κερδίζει έδαφος η πολιτική της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, θα ανοίγει ο δρόμος για μια πραγματικά λαϊκή-εργατική διακυβέρνηση.

Σε αυτές ειδικά τις συνθήκες, που είμαστε μπροστά στο ενδεχόμενο άτακτης ή ακόμη πιο βαθειάς ελεγχόμενης χρεοκοπίας ο λαός έχει ανάγκη ένα δυνατό ΚΚΕ. Ακριβώς γιατί το ΚΚΕ ούτε τον τρομοκρατεί για να σκύψει το κεφάλι όπως κάνει η ΝΔ, ούτε από την άλλη τον εφησυχάζει όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να του αρπάξει ¨γλυκά και αριστερά¨ την ψήφο και να συγκαλύψει την αίολη πολιτική του όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ λέει στον εργάτη, τον αγρότη, το νέο, τη γυναίκα: « Κανένας εφησυχασμός, δε μπορεί καμία κυβέρνηση στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου, να αποτρέψει τη νέα σφαγή που έρχεται, ακόμη και αν το θέλει, αφού τα κλειδιά της οικονομίας, ο πλούτος θα ανήκει στο κεφάλαιο, θα αποδειχθεί ανίκανη. Πρέπει να είσαι έτοιμος να διεκδικήσεις, το ψωμί και το γάλα για σένα και το παιδί σου, πρέπει να είσαι οργανωμένος να μη μείνεις χωρίς φάρμακα, σε αυτούς που θα σου κάνουν στάση πληρωμών στο μισθό και τη σύνταξη, να απαντήσεις με μαζική συντονισμένη λαϊκή στάση πληρωμών σε φοροληστεία και χαράτσια.» Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που τα λέει αυτά, είναι η μόνη εγγύηση για το λαό και ο λαός αυτό το γνωρίζει.




2) Όλες οι δυνάμεις υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας μας στην ΕΕ και το ευρώ εν αντιθέσει με το ΚΚΕ το οποίο ζηταει έξοδο από ΕΕ κάτι που πιθανών απομόνωνε την Ελλάδα , τελικά πιστεύετε ότι δεν είναι δυνατή η αντιμετώπιση του προβλήματος εντος ευρωζώνης ή θα πρέπει να δημιουργηθεί μια ένωση κρατών με διαφορετικά κριτήρια;

Απ:

Η κρίση στρώθηκε πάνω στο δρόμο της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης, δηλαδή της ενίσχυσης με κάθε τρόπο των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, ο λαός πρέπει να αξιολογήσει την πείρα του από την πορεία του στην ΕΕ. Η χώρα μας εντός ΕΕ απέκτησε έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, εντός ΕΕ έγινε χώρα που ¨καταναλώνει περισσότερο από ότι παράγει¨. Τα χρυσά κουτάλια της ΕΟΚ και οι πακτωλοί των περίφημων κοινοτικών πακέτων, δε μπήκαν στην τσέπη του εργάτη, του φτωχού αγρότη, του μικροεπαγγελματία, γέμισαν τις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών , που βρήκαν το χρήμα για να μετακομίσουν τα εργοστάσια τους σε χώρες της Βαλκανικής και αλλού.

Η ΕΕ δεν αλλάζει χαρακτήρα, γίνεται πιο επιθετική πιο άγρια για τους λαούς.

Για να μπορέσει ο λαός να αξιοποιήσει τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες του τόπου, πρέπει να αποδεσμευτεί από την ΕΕ.

Μια Ελλάδα της λαϊκής εξουσίας, που η οικονομία, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι υποδομές ανήκουν στο λαό, που δίπλα τους λειτουργεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός, θα μετατρέπει τις δυνατότητες αυτές, τα πλεονεκτήματα του τόπου μας όχι σε κέρδη και καταθέσεις στην Ελβετία για τους λίγους, αλλά σε λαϊκή ευημερία για τους πολλούς.

Μια τέτοια εξουσία, θα αξιοποιεί σε διεθνές επίπεδο τα πλεονεκτήματα της χώρας μας, θα αξιοποιεί αντιθέσεις και διαφοροποιήσεις ανάμεσα στις καπιταλιστικές χώρες, για να πετυχαίνει πιο ευνοϊκές συμφωνίες για το λαό. Για παράδειγμα σήμερα η ΕΕ αγοράζει πιο ακριβό πετρέλαιο, εξαιτίας των αντιθέσεων που υπάρχουν με Ιράν και Ρωσία. Αυτή η δέσμευση οδηγεί στη χώρα να εισάγεται ακριβότερο πετρέλαιο κατά 15%

Είμαστε βέβαιοι πως μια πραγματική ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων στη χώρα μας, ή και σε άλλη χώρα θα δώσει ώθηση στα λαϊκά κινήματα, θα τονώσει την ελπίδα, θα ανοίξει δρόμο για ανατροπές σε μια σειρά χώρες. Σε αυτές τις συνθήκες θα διαμορφώνονται οι όροι για να δημιουργούνται διεθνείς συμμαχίες προς όφελος και όχι ενάντια στους λαούς.




3) Το πρόβλημα της μετανάστευσης έχει εξελιχτεί σε κεντρικό θέμα με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτούν ακραίες δυνάμεις όπως η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ , πόσο επικίνδυνη είναι η στοχοποιηση των μεταναστών από τα κόμματα εξουσίας και τελικά η δημοκρατία μας θα πρέπει να δίνει το βήμα σε κόμματα τα οποία αποτελούν εχθρούς της ελευθερίας;

Απ:

Το μεταναστευτικό είναι όντως τεράστιο πρόβλημα, που με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ θα γίνει πιο εκρηκτικό την επόμενη δεκαετία. Το πρόβλημα οξύνεται ακριβώς από την πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Οι νέες επεμβάσεις που ετοιμάζονται σε Συρία και Ιραν με τη συμμετοχή των ελληνικών κυβερνήσεων, θα φέρουν νέα κύματα μετανάστευσης.

Κανένας άνθρωπος δε θα έφευγε από τη χώρα του αν είχε μια αξιοπρεπή ζωή. Αυτοί που του τη στερούν δε μπορεί να ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα, για το πρόβλημα.

Το ΚΚΕ έχει σαφή θέση αντίθεσης με τη συνθήκη του Δουβλίνο που μετατρέπουν τη χώρα μας, σε ένα απέραντο στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών, άμεσα να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να μπορεί να φύγει η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών, που ούτως ή άλλως το ζητάει. Χώροι υποδοχής που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες.

Ίσα δικαιώματα στην εργασία, γιατί μόνο έτσι δε θα τους εκμεταλλεύονται για ένα κομμάτι ψωμί και με αυτό τον τρόπο δε θα κατρακυλάν οι μισθοί στη χώρα μας.

Η Χρυσή Αυγή είναι ένα φασιστικό- νεοναζιστικό μόρφωμα που στόχο έχει τον ίδιο το λαό. Είναι το μαστίγιο του συστήματος απέναντι στον ξεσηκωμένο λαό. Λέει για όλα φταίνε οι ξένοι εργάτες βγάζοντας λάδι τους έλληνες καπιταλιστές. Δηλώνει έτοιμη στο πλευρό των μεγαλοεργοδοτών για να χτυπήσει το εργατικό κίνημα όπου ξεσηκώνεται. Είναι καθαρό με ποιον τα βάζουν: με το λαό. Μόνο τα λαϊκό εργατικό κίνημα μπορεί να αντιμετωπίσει τις παγίδες του εθνικισμού, της διάσπασης της εργατικής τάξης, που συμφέρει τους καπιταλιστές. Μόνο έτσι αντιμετωπίζονται οι φασιστικές οργανώσεις, με αγώνα ταξικό, με συνείδηση για το ότι για τη φτώχεια δε φταίει ο εργάτης των 5 ευρώ, αλλά η τάξη των κεφαλαιοκρατών που τσεπώνει δις. Το σύστημα της βαρβαρότητας γεννά τη μετανάστευση την εγκληματικότητα, τη βαρβαρότητα και το φασισμό.



4) Η περιοχή της Ημαθίας υπήρξε ανεκαθεν αγροτική , τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια απαξίωση από την νεολαία απέναντι σε αυτό το κομματι εργασιας. Την ίδια στιγμή οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι πουλανε τα προϊόντα τους φτηνά , τα κοστολόγια στους βιομηχανικούς εργάτες π.χ κονσερβοποιίες μειώνονται αλλά παρόλα αυτά η τιμές στον καταναλωτή ανεβαίνουν.

Τι λύσεις προτείνετε εσείς για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου ώστε και οι αγροτικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ελκυστικές για τους νέους.


Απ:

Η περσινή ροδακινοπαραγωγή είναι ακόμη απλήρωτη για πολλούς αγρότες παρά την αύξηση της κερδοφορίας των εμπόρων – βιομηχάνων, οι τιμές όλων των αγροτικών προϊόντων μειώνονται, το κόστος παραγωγής και ζωής αυξάνει με τον ΦΠΑ στο 23%, η ακρίβεια δεν έχει τέλος στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα μειώσει δραστικά το αγροτικό εισόδημα, θα περικόψει κι άλλο τις επιδοτήσεις. Όλα τα παραπάνω σκληρά αντιλαϊκά μέτρα καθιστούν αφόρητη τη ζωή στο χωριό και οδηγούν στη βίαιη και ταχύτατη καταστροφή μικρών και μεσαίων αγροτών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που οδηγεί στη μόνιμη φτώχια και εξαθλίωση τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, είναι αναγκαία η ενίσχυση του λαϊκού αγωνιστικού μετώπου εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, γυναικών, νεολαίας ανέργων της πόλης και του χωριού απέναντι στο μαύρο μέτωπο της Ε.Ε., των κυβερνήσεων των κομμάτων του κεφαλαίου, των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Διεκδικούμε σαν μέτρα άμεσης ανακούφισης και το συνολικό πλαίσιο αιτημάτων μας : Να πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί τα χρήματα που τους χρωστούν οι έμποροι για τα προϊόντα που τους έχουν παραδώσει Να μην πληρώσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ όλα τα χαράτσια κ.α. μέτρα ανακούφισης.

Είναι απόλυτα βέβαιο ότι, ενώ η χώρα διαθέτει όλα τα μέσα και τις δυνατότητες να αναπτύξει την πρωτογενή της παραγωγή ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού με προϊόντα ποιότητας, η υποβάθμιση της αγροτικής παραγωγής θα συνεχιστεί, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν πρόκειται να δουν χαΐρι μέσα στην ΕΕ. Όσο ακολουθείται η συγκεκριμένη πολιτική της ΕΕ και του ΠΟΕ, η πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο, τα μονοπώλια, από τις κυβερνήσεις τους, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα. Οι φτωχομεσαίοι αγρότες θα εξαναγκάζονται να πουλάνε σε εξευτελιστικές τιμές ή να βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη και να σαπίζει στις αποθήκες, ενώ ταυτόχρονα θα εισάγονται μαζικά ομοειδή προϊόντα από άλλες χώρες εντός και εκτός ΕΕ. Είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά τις εκλογές. Οι αγρότες, οι οποίοι γνωρίζουν ότι όλα τα τελευταία χρόνια μόνο οι κομμουνιστές στάθηκαν στο πλευρό τους και στήριξαν τους αγώνες ενάντια στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα, ξέρουν πολύ καλά ότι το αποκούμπι τους και την επόμενη μέρα θα είναι το ΚΚΕ.



5)Τέλος θα ήθελα να μου απαντήσετε σε μια πάγια ερώτηση την οποία δέχομαι όποτε βρίσκομαι σε πολιτική συζήτηση και το θέμα φτάνει στο Κουμμουνιστικο συστημα , η ερώτηση αυτή είναι προαιρετική και λόγο της μεγάλης ανάλυσης της οποίας χρειάζεται κατανοώ ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί , αν μπορείτε επιγραμματικά να απαντήσετε στο πως επιμένετε σε ένα σύστημα το οποίο με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού έδειξε ότι απέτυχε;


Απ:

Το ΚΚΕ παλεύει για μια κοινωνία όπου δε θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όπου οι ανθρώπινες ανάγκες και η ικανοποίησή τους θα είναι στο επίκεντρο της οικονομίας.

Το ΚΚΕ έχει κάνει αναλυτικές εκτιμήσεις για το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε στην ΕΣΣΔ και το βασικό συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το πρόβλημα ξεκίνησε όταν υιοθετήθηκαν συνταγές της οικονομίας της αγοράς.

Παρ’ όλα αυτά, ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε απέδειξε περίτρανα την ανωτερότητά του έναντι του καπιταλιστικού συστήματος. Ας μην ξεχνάμε ότι η δωρεάν πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, πρόνοια, κατοικία, το γεγονός ότι όλοι δούλευαν και το ποσοστό της ανεργίας ήταν μηδαμινό, ήταν δεδομένα για όλη την κοινωνία.

Ο καπιταλισμός που έχει πολλαπλάσια χρόνια ζωής από το σοσιαλισμό δεν έχει καταφέρει να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες, ούτε θα το κάνει ποτέ γιατί στόχος του είναι να αυγαταίνουν τα κέρδη του κεφαλαίου και των μονοπωλιακών ομίλων.

Εμεις την ευχαριστουμε για την αποδοχη και της ευχομαστε καλη δυναμη και κουραγιο στην δυσκολη συνεχεια.
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger