Home » » ΟΙ ΝΕΕΣ 60 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΙ ΝΕΕΣ 60 ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΘΑ ΚΡΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Written By Noula on Κυριακή 19 Αυγούστου 2012 | 3:21 μ.μ.


ΑΠΟ ΤΟ 2009...ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ 100 ΗΜΕΡΩΝ...60 ΗΜΕΡΩΝ,2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΚΛΑΙΓΟΝΤΑΣ...ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΧΡΕΟΠΙΑΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΜΑΣ

Η αντίστροφη μέτρηση των εξήντα ημερών που θα κρίνουν την τύχη της χώρας και θα σφραγίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης έχει ξεκινήσει, με καταληκτικό σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου που θα ληφθούν, όπως όλα δείχνουν, οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο της συνολικής και συλλογικής αντίδρασης ΕΕ - ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης και τον αποκλεισμό μιας ανεξέλεγκτης επέκτασής της σε Ισπανία και Ιταλία.

Μετά τις πιο σύντομες ίσως θερινές διακοπές, οι πολιτικές ηγεσίες της ΕΕ έχουν
επιστρέψει στα γραφεία τους και προετοιμάζονται για τον «μεγάλο Σεπτέμβριο» της οικονομίας, καθώς οι αποφάσεις καθορίζουν την ίδια την επιβίωση της Ευρωζώνης ενώ προκαλούν κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία και αναμένεται να επηρεάσουν ακόμη και την έκβαση των αμερικανικών εκλογών.
Οι επόμενες οκτώ εβδομάδες προσφέρουν ίσως την τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί στοιχειώδης συνεννόηση στην εικόνα της Βαβέλ που εμφανίζει μέχρι σήμερα η Ευρωζώνη, όπου οι εθνικές βλέψεις συγχέονται με τις οικονομικές επιδιώξεις, τις προσωπικές και εκλογικές στρατηγικές, στερώντας έτσι την Ευρώπη από τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας οραματικής πολιτικής, που θα δώσει απάντηση στην κρίση και θα προσφέρει προοπτική στην ευρωπαϊκή οικονομία με παράλληλη διάσωση βασικών πυρήνων του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Το μείγμα που έχει διαμορφωθεί είναι εκρηκτικό, καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν στην πράξη την αποφασιστικότητα παρέμβασης της ΕΚΤ και της Ευρωζώνης, η Ισπανία με δυσκολία και μεγάλο κόστος διατηρείται εκτός μηχανισμού διάσωσης, η Ιταλία αναζητά εναγωνίως λύσεις ώστε να μην οδηγηθεί και η ίδια σε αδιέξοδο, ενώ το σκηνικό συμπληρώνεται με τις εκλογές στην Ολλανδία και την άτυπη ουσιαστικά έναρξη της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία. Και μέσα σε όλα αυτά η Ελλάδα να αναζητεί ελπίδα...
Πρωτοβουλίες

Ο χρόνος πια εξαντλείται καθώς ο ουσιαστικός κίνδυνος με την υποχρέωση σε διάσωση και της Ισπανίας και το εφιαλτικό σενάριο με την εμπλοκή και της Ιταλίας υποχρεώνουν τους πάντες να κινηθούν εντατικά και να επιδιώξουν αυτό που μέχρι τώρα απουσιάζει: την αποτελεσματικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλιών που δεν σταματούν απλώς στο μπάλωμα της τρύπας χρέους (και αξιοπιστίας) που όλο και διευρύνεται στην Ευρωζώνη. Ενας διπλωματικός μαραθώνιος ξεκινά με τη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς ακολουθεί η συνάντηση Ολαντ-Μέρκελ στο Βερολίνο την επομένη Πέμπτη, παραμονή της άφιξης στη γερμανική πρωτεύουσα του Ελληνα πρωθυπουργού ο οποίος αφού συναντηθεί με την κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί τον κ. Ολαντ στο Παρίσι το Σάββατο.
Στο κρίσιμο αυτό τριήμερο θα πρέπει ο κ. Σαμαράς να πείσει για την αξιοπιστία της Ελλάδας η οποία έχει βρεθεί στο ναδίρ αλλά και να αναζητηθεί χρυσή τομή καθώς σχεδόν όλοι επιμένουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί, ενώ συγχρόνως αναγνωρίζουν ότι πρακτικά δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Μια ακόμη αντίφαση η οποία θα πρέπει να γεφυρωθεί είναι ότι ενώ επισήμως κανείς δεν θα ήθελε την εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ, κανείς δεν εμφανίζεται πρόθυμος να προσφέρει εκ νέου χρήματα τα οποία προϋπέθετε η διετής επιμήκυνση του προγράμματος. Πολύ σημαντικό στοιχείο όμως παραμένει και η αναζήτηση τρόπου παράκαμψης των εθνικών κοινοβουλίων στην ενδεχόμενη απόφαση για επιμήκυνση, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες εμπλοκές.
Τα κρίσιμα ραντεβού των επόμενων μηνών
6 Σεπτεμβρίου: Η Μέρκελ στην Ισπανία
Η Γερμανιαδα καγκελάριος θα επισκεφτεί την Ισπανία στις 6 Σεπτεμβρίου για να συναντηθεί με τον Μαριάνο Ραχόι, ενώ θα έχει προηγηθεί επίσκεψη στο Βερολίνο στις 29 Αυγούστου του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Μόντι. Στις 6 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΚΤ και οι αγορές περιμένουν να δουν αν ο Μ. Ντράγκι θα εξειδικεύσει τις δράσεις τις οποίες προανήγγειλε ότι θα αναλάβει για την αντιμετώπιση της κρίσης, περιλαμβανομένων των αγορών κρατικών ομολόγων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ θα συνδέσει την όποια παρέμβασή της για τη μείωση του κόστους δανεισμού των χωρών, με την υποβολή αιτήματος για βοήθεια από τα συγκεκριμένα κράτη προς τους μηχανισμούς διάσωσης που προϋποθέτουν όμως την επιβολή συγκεκριμένων σκληρών όρων υπό τη μορφή Μνημονίων.
12 Σεπτεμβρίου: Το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο
Στις 12 Σεπτεμβρίου, το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για τον ESM ανοίγοντας εκτός απροόπτου τον δρόμο για την επικύρωσή του από το Βερολίνο.
Εκλογές στην Ολλανδία
Δεν πρέπει να υποτιμηθούν οι συνέπειες που μπορεί να έχουν και οι εκλογές που πραγματοποιούνται στις 12 Σεπτεμβρίου στην Ολλανδία και δεν είναι τυχαίο ότι ο κορυφαίος πολιτικός αναλυτής του επενδυτικού Οίκου Nomura Αλιστερ Νιούτον προβλέπει σε έκθεσή του ότι η προσπάθεια της Α. Μέρκελ και του Μ. Ντράγκι να σταθεροποιήσουν την Ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο με την πιο σημαντική απειλή να εντοπίζεται στη «λαϊκή και πολιτική δυσαρέσκεια» που μπορεί να εκτροχιάσει τα σχέδιά τους.
14-15 Σεπτεμβρίου: Συνεδρίαση του Eurogroup
Το διημερο αυτο θα συνέλθει στην Κύπρο το Eurogroup όπου αναμενόταν αρχικά να τεθεί υπόψη των υπουργών η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, κάτι που τώρα πια φαίνεται ότι μετατίθεται πιθανότατα για το Eurogroup του Οκτωβρίου. Στο τραπέζι και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 23 δισ. ευρώ που πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Στις 8-9 Οκτωβρίου στο Eurogroup αναμένεται να βρεθούν στο τραπέζι τα ευρήματα της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα και να τεθούν οι βάσεις για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
18-19 Οκτωβρίου: Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ
Την ημερομηνια αυτη θα ληφθούν οι αποφάσεις για το ελληνικό πρόγραμμα και εκ των πραγμάτων θα κριθεί εάν είναι δυνατή και υπό ποιους όρους η διετής παράταση. Τα μεγάλα θέματα θα είναι όμως και η πιθανή έως τότε αίτηση για ένταξη στον μηχανισμό από την Ισπανία, αλλά και οι προτάσεις για τη διαμόρφωση του κοινού συστήματος εποπτείας των τραπεζών υπό την ΕΚΤ, που θα αποτελεί τη βάση για τον μηχανισμό της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η υποβολή προτάσεων από Ρομπέι, Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ντράγκι για τον Οδικό Χάρτη για την πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ

ΑΠΟ: ΠΡΕΖΑ TV
Share this article :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Valtos(i) - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger